Gott Nytt År!

image155 
Dagarna går fort och jag har tyvärr inte hunnit blogga så mycket, men det kanske är nyttigt med lite bloggpaus ibland. Och anledningen är ju att vi haft så mycket annat roligt att göra och inte att jag haft brist på uppslag, så när helgerna är över kan jag nog ta igen lite. Det nya året firar vi in hos vänner och det enda vi vet är att vi ska ta med en lykta som går att hänga upp och en ficklampa....kan bli spännande :).

Jag vill med detta passa på att önska alla nära och kära och alla er andra som läser här ett riktigt Gott Nytt År! För mig kommer 2008 att bli ett händelserikt år med nya utmaningar på jobbet, det stora husbygget, försäljningen av det hus vi bor i nu och till hösten den efterlängtade flytten till det nya huset. Och så bloggandet förstås :).

Kram!

God fortsättning!

image153
Nu är årets julfirande över här, det avslutades igår när min mor, far och syster var här och åt julmat. Julen har varit mysig men som vanligt gått alldeles för fort. Tur att vi är lediga en vecka till. Eftersom jag enligt Ida är "den bästa mamman i hela livet" så kom Tomten med några klappar även till mig och ovan ser ni några av dem, svarta muggar från Filippa K, boken Monikas bästa menyer av Monika Ahlberg och diskmedelspump och diskborstställ från Cult Design. Jag fick även (den numera återkallade) Hitta Hem av Jimmy Schönning som jag hoppas få nytta av när vi ska inreda det nya huset.

Närmast i kalendern har vi födelsedagsfirande av en kompis och så är det ju Nyårsafton på måndag. God fortsättning på er!

Bilder: Privata

Nu önskar vi God Jul!

image152
Imorgon förmiddag bär det av till Sörmland för julfirande med makens familj och barnens alla kusiner. Vi blir kvar där ett par dagar innan vi kommer tillbaka och firar lite till med min familj. Därför vill vi passa på att önska alla en riktigt god jul, hoppas ni alla får det mysigt oavsett var och hur.

Kramar från familjen Gustafsson!

Bilder: Privata bilder på vår saliga blandning av julgranskulor.

Dan före dan före Dopparedan

image151
Igår kväll tog vi in granen och idag kom lådan med alla julgranskulor och annat pynt fram. Här är det ingen idé att föreslå något färgtema på pyntet utan det är snarare much is more som gäller (i år i alla fall, nästa år kommer vi ha två granar och då kan maken och barnen pynta barnens gran bäst de vill :)). Vi hoppade över glittret i år vilket gör det hela mycket bättre, och det har ju sin charm med kulor i alla möjliga färger blandat med barnens alster från dagis och skola. Det luktar gran i hela vardagsrummet, revbensspjällen ligger i marinad och skinkan är griljerad. Återstår att slå in en massa paket ikväll när barnen somnat, men sen är vi nog redo för julen. Julafton firas hos farmor och farfar och sen blir det ett extra julfirande hos mormor och morfar i mellandagarna. Vi ska vara lediga i två hela veckor, underbart!

Bild: Privat (Moa och jag stoppade några överblivna julgranskulor i en glasvas efter inspiration från diverse bloggar.)

Julsnaps

image150
På en tjejmiddag hos kollegan J härom året fick vi en mycket god saffranssnaps för att hålla oss varma (vi satt ute och åt i mitten av december). I år har jag gjort en egen flaska som ska provas på julafton. Även om det är lite sent att göra den nu så kommer receptet här:

Hedmans Saffran-, vanilj- och honungssnaps
1 påse saffran
1 vaniljstång
Honung
Brännvin

Stöt saffran i en mortel och häll i brännvin så att det löser sig. Häll över i en flaska. Snitta vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg ner allt detta i flaskan och sätt på locket. Låt flaskan stå i två veckor. Sila essensen genom ett kaffefilter och blanda ut med brännvin till lagom smak. Koka upp honung eller använd flytande och tillsätt även detta efter smak. Låt stå en vecka och sila sedan igen.

Det finns en variant av saffran på påse som redan ligger i sprit som man kan använda om man har bråttom.

Foto: Privat


Dagens julklappstips

image149
Till den som har allt föreslår jag (efter tips från PhilipsonSöderberg) en magnumflaska av det fantastiskt goda rödvinet Masi Amarone Costasera. Amarone är nog det godaste man kan dricka i rödvinsväg, så har ni inte provat tidigare så gör det, det finns några olika. En underbar julklapp som i alla fall jag skulle bli väldigt glad för.

Nu snart dags för Monikas mat och lite senare Leilas Jul, maken kommer jubla....not :).

Inspiration: Barnrum

image148
Barnen ska få vara med och välja färger till sina nya rum och Moa vill ha orange. Jag har tidigare haft lite svårt för orange, men kombinerat på rätt sätt blir det jättesnyggt. Idén att kombinera rött/orange/rosa och ev även gult, fick jag inspiration till hos Weronica. Moa skulle bli överlycklig om hennes rum fick en orange fondvägg och möblerades som i collaget, med påslakanset Bahamas Stripe från Svenssons i Lammhult, sittkudde från Fatboy, en vit Componibili från Kartell ("den har jag önskat mig sen jag var fem"), vit hylla från IKEA, och en orange bordslampa, här Flower Pot i design av Werner Panton.

Ida vill ha blått i sitt rum, men där har jag inte hittat den "rätta" färgkombon än. Marint i rött/blått/vitt? Blått/vitt/orange? Blått/orange/limegrönt? Ljusblått och brunt? Vad tycker ni?

Fiber

image149
För ett tag sedan läste jag på forumet byggahus.se att det kunde kosta ca 15000:- att få fiber indraget i huset. Tidigare har jag läst om Telia som tar 7000:- för att koppla in fast telefoni och tyckte att det var mycket. Hur som helst skickade jag ett mail till Utsikt som drar fibern i vårt område och fick glädjande svar. Myresjöhus har beställt indragning av fiber till alla husen i vårt område som standard! Det vi behöver betala för är de tjänster vi sedan beställer (TV, telefoni och internet). Det låter ju väldigt bra, men för säkerhets skull ska jag dubbelkolla med vår säljare.

Uppdatering 17/12: Fick svar från vår säljare idag att indragningen av fiber ingår i priset för huset, precis som vi hoppades.

Uppdatering: Hallen

image148
Vi målade ju och tapetserade om i hallen för ett tag sedan och har haft lite svårt att bestämma oss för hur vi ska göra med klädhängare. Men igår tog jag med mig Moa och åkte till Nordik och köpte en hatthylla och krokar i ek/rostfritt från Bitc. Det blev varken den snyggaste eller dyraste klädhängaren, men den passar in med de övriga möblerna i hallen och funkar utmärkt det året som vi ska bo kvar här. Även spegeln är köpt på Nordik, medans byrån med korgar kommer från IKEA och dörrmattan från Designtorget. I veckan blir det ytterligare en vända till Nordik för att köpa ett matchande skoställ. Golvet får ni blunda för, det fortsätter ända bort till allrummet så det byter vi inte ut nu.

Till höger kan ni se en skymt av kökstapeterna som snart är ett minne blott.

Bilder: Privata (med mindre bra kvalitet tyvärr, hopplöst att få bra ljus)

Inspiration: Tvättstuga

image145
Att få till utformningen av tvättstugan/groventrén på ett praktiskt och bra sätt är inte det lättaste. Jag ritade och suddade och ritade om många gånger innan vi till slut bestämde oss för den lösning som syns på planlösningen ovan. Tanken är att en bänkskiva ska gå hela vägen från torkskåpet över tvättmaskin och torktumlare till diskbänken för att få gott om arbetsyta. Idag har vi bara diskbänken som avställningsyta och där samlas ofta en stor hög med ren tvätt, men sen finns det ingenstans att lägga det man viker. Över bänkskivan ska vi sätta in så många överskåp som får plats, så höga som möjligt för att maximera förvaringen. Produkterna i collaget är svart/vit klinker från Höganäs, tavla från Isa, matta från Pappelina, pedalhinkar från Bolagret, glasburkar från IKEA och iPal från Tivoli Audio.

Mitt problem just nu är hur/till vad vi ska utnyttja utrymmet i hörnet under bänkskivan. Öppningen mellan tvättmaskinen och trådbackarna under diskbänken är inte så stor tyvärr, kanske knappt 40 cm, så det är inte helt lätta att stoppa in och plocka ut saker där. Kom gärna med tips och förslag om ni har några.

Trevlig Lucia!

image144
Imorgon är det samling på dagis kl 07.00 för det årliga Luciatåget. Ida har sjungit jul- och luciasånger i flera veckor och det har varit en självklarhet att hon ska vara lucia imorgon och inget annat. Lucialinnet är provat och tvättat och vi trodde att vi hade koll på var kronan, ljusen och det röda bandet var sedan förra året, men icke. Vi letade igenom nästan hela huset ikväll innan vi hittade allt samlat i Idas garderob....

Imorgon kväll har vi julfest på jobbet (vilket betyder att flera av oss tjejer idag provade igenom halva stans butiker i jakt på något att ha på oss :) ) så jag passar på att önska alla en trevlig Lucia redan ikväll.

Tisdagstema: Kök

image143
Vårt kök ska målas om innan försäljningen i vår eftersom de tapeter som sitter där idag (inkl en bård med lingon och blåbär) inte alls passar ihop med stilen i resten av huset. Eftersom jag inte alls gillar tapeterna kommer ingen bild på hela köket här. Något som jag däremot är väldigt svag för är koppar och muggar (hmm, skrev jag inte för ett tag sedan att min stora svaghet var ljuslyktor...?). I köket förvaras bl a mina favoritmuggar just nu, nämligen de från Rörstrand designade av Filippa K. Än så länge är det Deco, Löv och Beige som står i skåpet, men om tomten är snäll kanske det snart står några svarta och några med kritstrecksränder där också. Brödkorgen som skymtar i bakgrunden köpte jag på Goland i somras och mitt i all julstämning har jag börjat längta dit igen. Vi får väl se om det kan bli en vecka där nästa sommar också, vi kan ju inte måla hus hela sommaren :).

Foto: Privat bild till Tisdagstema Kök.

Tillval: Raka duschväggar

image141
Ett annat tillval vi gjort är att byta ut de fasta duschväggarna med skjutdörrar mot duschväggar som går att fälla in mot väggen när duschen inte används. Jag längtar verkligen efter dessa eftersom de fasta vi har idag är helt omöjliga att hålla rena, usch... Vi har valt att ha raka väggar, 90x90 cm, för att utnyttja utrymmet maximalt, och i infällt läge tar de i princip ingen plats alls, vilket är bra då vi har ett ganska litet badrum på bottenvåningen (det är bara 3,6 kvm). I det stora badrummet på övervåningen blir duschen i en kaklad nisch utan dörr (än så länge i alla fall), men den planlösningsändringen gjordes utan tillägg på priset.

Bild: Ifö

Tillval: Franska balkongdörrar


image142
I de tre sovrummen på övervåningen (varav två kommer bli barnens sovrum och ett kommer bli arbetsrum) har vi bytt ut de vanliga fönstren mot franska balkongdörrar. Det finns både för- och nackdelar med det men för oss överväger det positiva med det stora, härliga ljusinsläppet och möjligheten att snabbt vädra igenom rummen innan barnen ska sova (det blir ju ofta extra varmt på övervåningen på sommarhalvåret). Alla fönster i huset kommer från Elitfönster. Förutom dessa fönstertillval har vi bl a tagit bort några fönster, lagt till två takfönster i allrummet (blir totalt tre), gjort fönstret i badrummet på övervåningen större och bytt ut ett panoramafönster i vardagsrummet mot en fönsterdörr. Som ytterligare tillval går alla fönster på baksidan ner till golvet.

Bild: Privat foto från visningshuset i Malmö.

Fredag igen

image139
Veckorna går fortfarande i rasande fart, tänkt att det redan är fredag igen. Det är mer än fullt upp på jobbet men nu känns det ändå som att jag har koll på läget och då blir allt mycket roligare. Men nu är det som sagt fredag, tjejerna sover och jag försöker hinna med att kolla mina favoritbloggar innan Idol-finalen börjar (för den som undrar så tror jag att Amanda vinner, men jag håller ändå på Marie). Eftersom det blivit ganska mycket pepparkakor och Stilton på sistone så blir det ikväll något helt annat, nämligen makens favoriter cashewnötter, här upplagda i en av mina favoritskålar från Iittala.

Ha en trevlig kväll!

Foto: Privat

Sådan far sådan dotter

image138
Jag kikade in i badrummet för en stund sedan och där satt Ida 3,5 år på toaletten och läste pappas biltidning... :).

Bild: Toalettstolen Sign från Ifö, som vi kommer ha i våra nya badrum.

Hyacinter

image137
Jag fick mersmak av blomsterpyntandet igår så idag gick väninnan och kollegan L och jag till Systrarna Grön och frossade. Bl a blev det varsin hyacint till barnens rum, som jag fixade till nu ikväll när de somnat och så satte jag en hyacint i en klassisk hyacintvas. Det finns så otroligt mycket vackert hos Systrarna Grön, både när det gäller dekorationer och krukor och man blir så där larvigt lycklig när man går omkring därinne och botaniserar :). Jag fick massor av inspiration och det kommer definitivt att bli fler besök där.

Bilder: Privata

Present från Myresjöhus

image138
Idag när vi kom hem låg ett paket från Myresjöhus och väntade. Två jättefina, blåvitrandiga påslakanset som tack för att delar av vår blogg även publiceras på Myresjöhus hemsida. En väldigt trevlig gest måste jag säga, mycket uppskattad. Bara lite drygt tre månader till stomleverans....

Foto: Privat

Inspirerande mossa

image135
Jag fick så mycket inspiration igår när vi var på adventsfika så på lunchen köpte jag hyacinter, mossa och lite pynt på tråd och här kan ni se resultatet. Hjärtat köpte jag färdigt och knöt bara lite band om. Äpplena är frostade á la Leila. Det grå fatet köpte jag på Paradisverkstan för ett par år sedan och brukar i vanliga fall användas ihop med pastatallrikar i samma serie :). Nu börjar det kännas lite lagom pyntat här hemma och kan förhoppningsvis förbli så tills granen ska kläs....

Foton: Privata

Trevlig 1:a Advent!

image139
Trevlig 1:a Advent önskar vi med en bild på resultatet av gårdagens biscotti-bak. Den fyllda burken blir en liten present till våra kompisar som vi ska hem till i eftermiddag på Adventsfika.

Foto: Privat

Fler julklappstips

image135
Idag har vi varit flitiga hela dagen. I förmiddags trotsade Ida och jag blåst och ösregn och åkte och handlade, köpte födelsedagspresent (Moa ska på kalas imorgon) och jag lyckades även smuggla med ett par julklappar. Det blev spelet Body Balance och "målarmyran" Kajsa från BR leksaker. När vi kom hem rensade jag upp efter Moas julpyntande i vardagsrummet (way too much kan väl beskriva det hela :)) och vi bakade en ny omgång av de populära muffinsen. Nu när barnen är i säng har jag precis bakat en omgång av Weronicas biscottis med mörk choklad och mandel som snart ska få torka till. Med allt detta gjort känner jag mig väl värd en stor kopp te med tillhörande blåbärsmuffins :).

Ha en trevlig kväll!

RSS 2.0