Tomten är betald

image134
Igår fick vi papper från banken om att hela tomten inkl. avgifter är betald. Hm, vi som nyss betalade handpenningen trodde resten av tomten skulle betalas till våren i samband med lyften på huset, men så var det visst inte. Det är helt klart mycket att lära sig när man ska bygga hus. Vi åkte förbi tomtområdet i går eftermiddag men där händer fortfarande ingenting. Vecka två ska våra grannars grund gjutas och någon månad senare är det dags för vår grund. Tiden har gått mycket fortare än jag trodde sedan slutbeställningen för tre månader sedan och efter nyår börjar det bli dags att fundera på kakel och klinker mm, mm. Framåt våren måste vi sälja huset vi bor i nu också, så vi kommer ha en hel del att göra framöver.

I helgen blir det dock Adventsfirande för hela slanten, mysiga dagar med familj och vänner.

Ha en riktigt trevlig helg ni också!

Foto: Privat

I högtalarna just nu


En av mina favoriter bland julskivor, The Christmas In You med Jill Johnsson. Hon har en helt fantastisk röst.

Med en doft av nytvättat

image133
Ikväll har jag varit på ljusparty. Ja, ni läste rätt :). Jag som tyckt att det är idiotiskt att lägga så mycket  pengar på några få små ljus när man kan köpa 100 värmeljus för en dryg tia på IKEA. Men för det trevliga sällskapet och för att några väninnor pratat gott om PartyLites doftljus så gick jag i alla fall iväg. Trots en täppt näsa och kill i halsen lyckades jag fastna för fyra fräscha dofter, så om några veckor kommer det förhoppningsvis dofta svagt, svagt av Havsbris i badrummet, av Solblekt bomull i sovrummet och av Gröna blad och Aloe varvat med Vit tryffel i vardagsrummet. Det var en trevlig kväll och jag fick chans att prata lite med en blivande granne så allt som allt var det definitivt värt några hundralappar.

Bild: PartyLite

Vård av barn

Moa vaknade med ont i magen och mådde illa så vi har varit hemma idag. I morse försökte jag jobba lite på stulna stunder men Moa var rastlös och ville (fullt förståeligt) ha sällskap. Så i förmiddags tänkte jag att vi skulle baka Weronicas biscotti, men nej, muffins skulle det vara. Sagt och gjort, ingredienser plockades fram, rördes ihop och fylldes i stora muffinsformar. Efter knappa 20 minuter var dessa ljuvliga skapelser klara och avsmakades med god aptit. Moa hade blomströssel på sina, jag fyllde mina med blåbär.
image132
Grundrecept för 9 stora muffins:
5 dl siktat dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 krm salt
125 g smör
2,5 dl socker
2 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
1,25 dl mjölk

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt vaniljsocker, mjölk och smält smör. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt och vänd ner i smeten. Rör försiktigt i blåbären och fördela smeten i de stora muffinsformarna så att de är fyllda till knappt 2/3. Grädda i ca 20 minuter tills smeten stelnat.

Foto: Privat

Tisdagstema: Pynt

image130
Som jag skrivit tidigare är jag inte så mycket för pynt även om jag faktiskt hittat en del fint som jag ser fram emot att hänga upp till första advent. Till påsken som är en väldigt kort helg har jag ännu svårare för att pynta, men fjädrar i riset blir det till barnens förtjusning och i påskas hittade jag denna snygga skål från Cult för påskgodiset. Precis lagom mycket pynt för min del. Mitt mycket sena bidrag till Tisdagstemat Pynt men det är ju tisdag en dryg timme till :).

Foto: Privat

Hemma hos oss: Gästtoaletten

Vi ska ju visserligen bygga ett nytt hus, men det kanske finns några som är intresserade av att se lite av hur vi bor idag. Vi har ägnat större delen av dagen åt att städa och skura hela huset och rensa barnens garderober mm (vilket söndagsnöje) så då passade jag på att ta några kort. Först ut är gästtoaletten. Den är inte alls i min smak, men eftersom den var nästan nyrenoverad efter en vattenskada när vi flyttade in så har det inte känts aktuellt att göra om.

image131
image132
Badrumsmöblerna är från Svedbergs, handdukarna från Hemtex Living, krukorna i fönstret från Cult Design och säcken med toalettrullar kommer från Bruka Design. Den fyrkantiga tvålen på handfatet heter Sultana of Soap och kommer från Lush. De har precis öppnat en butik här i stan och igår när jag handlade där för första gången, hade jag den obegripliga turen att välja en ballong som gav mig 100% rabatt. Inte en krona behövde jag betala alltså, helt fantastiskt :) ).

Bilder: Privata

Inspiration: Ytterbelysning

image130
Här är det fortfarande för lite snö för att lysa upp i mörkret så istället passar jag på att visa några förslag på ytterbelysning som jag gillar. På bilden syns Allan från Markslöjd, Berit från Premium Light och Expo från Belid. I samma stil hittade jag även Villa från Rydéns och Riga från Eglo. Andra förslag och idéer mottages tacksamt.

Bilder: Utelampor

Härliga fredag!

image129
Idag har det varit en riktigt bra dag på jobbet. Jag har äntligen fått en hel del ur händerna och kunnat ta tag i en hel del nytt och känt mig lite produktiv, härligt :). Ute yr snön och det börjar bli vitt på marken, kan det vara vintern som kommit till slut? Det är inte utan att man längtar till en liten stuga lik den på bilden från Lexington, långt bort från allt, med massor av snö utanför och en varm, härlig brasa, en god bok och ett stort glas rött vin, mmmmm.

Ha en riktigt trevlig helg allihopa!

Inspiration: Vardagsrum från ire

image128
Nya numret av Plaza Interiör damp ner i brevlådan häromdagen fylld av inspiration, bl a från ire möbel. När jag kikade runt lite på deras hemsida hittade jag denna snygga bild med soffan Infini. Inredningen på bilden passar mig väldigt bra, den är ljus och luftig, modern men ändå med inslag av gröna växter och lite personlig känsla. Många produktbilder idag är så hypermoderna och även om det är snyggt känns det ofta väldigt opersonligt. ires soffa skulle jag däremot gärna krypa upp i. Jag gillar även det vita bordet på bilden men maken är inte lika förtjust så just nu är vi lite inne på ett bord med underrede i ek och skiva i betong, ca 4-5 cm tjock (och säkert blytung). Företaget Betongdesign tillverkar bl a bord med betongskiva men vad jag vet bara med underrede i metall. Kanske ändå kan vara värt att undersöka.

Tillskott till hallen

image126
I går tog jag äntligen tag i saken och köpte en dörrmatta till vår nuvarande hall. Vi har varit utan ganska länge men nu börjar det bli ohållbart med alla blöta, smutsiga skor. Det blev den jag visat tidigare från Designtorget och den passade riktigt bra. Jag får återkomma med bilder när jag kan fotografera i dagsljus. På Åhléns hemsida hittade jag detta snygga nyckelskåp, kanske att det kan passa innanför dörren...

Tisdagstema: Omgjort

image123
Den här figuren har maken fått av kompisar till oss och den som känner honom och hans bilintresse förstår hur bra den passar honom :). Vad den är omgjord av ser väl alla... (och så är den lite hastigt och lustigt omgjord i Photoshop). Det får bli mitt bidrag till Tisdagstemat denna vecka.

Foto: Privat

Lugnet sänker sig

image122
Kalaset är slut, alla kompisar har gått hem och tjejerna sover sött i sina sängar. Allt är undanplockat men några rester av det roliga syns fortfarande, tex ballongerna med helium i taket och konfettin i form av små rosa paket och stjärnor spridd lite här och var (ja, det var prinsesstema...jag lever på hoppet att Ida fortfarande vill ha Spindelmannentema när hon fyller fyra nästa år). Nu är det dags att göra maken sällskap och njuta av lugnet de sista timmarna av helgen.

Foto: Privata bilder på pannakakstårtan som barnen kalasade på.

Ljus i mörkret

image120
November är för många en trist, tråkig och mörk månad som man önskar vore förbi fortare än kvickt. Jag är dock i grunden en väldigt positiv person som försöker glädjas åt det lilla, livet blir liksom lite lättare då (läs: det underlättar att vara lite småtokig). En sådan liten sak som får mig att må bra är att november ger möjlighet att tända ljus i massor. Ljuslyktor är en av mina stora svagheter, och att gå runt och tända dem på kvällen gör mig alltid på bättre humör. Och så är ju Moa född mitt i mörkaste november, bara det gör att november alltid kommer att kännas som en mycket speciell månad.

(Självklart har jag också mina dagar, ibland oftare än annars....)

Foto: Privat bild av ljuslyktor från Paradisverkstan.

Strålande stjärnor

image119
Igår kom ett paket från Cosas med vackra saker till jul. De stora och små pappersstjärnorna är helt fantastiska, handvikta av Helle på Stjernestunder. För att göra en tråkig syssla lite roligare köpte jag även en fin disktrasa. För ovanlighets skull ser jag fram emot att få hänga upp lite pynt om ett par veckor och plocka fram Anton.

Bild: Privat

Blanda och ge i badrummet

image118
I stora badrummet på övervåningen har vi, efter några om och men, valt att behålla dessa standardblandare från Myresjöhus leverantör Oras. Tvättställs- och duschblandare samt duschset ingår i priset medans badkarsblandaren är ett tillval ihop med hörnbadkaret från IFÖ som jag skrev om häromdagen. Att välja blandare är en djungel, det finns hur mycket som helst att välja på och det är inte lätt att hitta det där "rätta" som är snyggt, modernt och klassiskt på samma gång. Därför har vi valt dessa enklare blandare till badrummet på övervåningen och lite modernare blandare till dusch/WC på bottenvåningen (återkommer till dem vid ett senare tillfälle).

Bild: Collage med bilder från Oras.

Julklappstips

image117
Moa fyllde ju sex år igår och fick då PC-spelet Kalas med Rut & Knut från Pan Vision. Vi har tidigare läst några böcker om Rut & Knut som vi gillar och tänkte därför att detta spel kanske kunde vara något. Rut & Knut är skapade av Carin och Stina Wirsén. Carin är matte-, bild- och speciallärare och Stina är illustratör. Lilian Ahlm och Tor Englund som är lärarutbildare vid Lärarhögskolan i Stockholm har medverkat i framtagandet av spelen och lekarna.

Spelet var en riktig hit och hon har suttit ett par kvällar med det nu och lär sig massor. Det är väldigt kul och pedagogiskt och hon får träna på det som hon är mest intresserad av just nu, nämligen bokstäver, ord och meningar. Spelet innehåller mycket mer än så, men det är det och en del räkneexempel som hon hunnit med hittills. Enda nackdelen är väl det lilla sammanbrottet hon fick ikväll när det var dags att gå och lägga sig och hon inte hade kommit till "Korvkiosken" :). Vi rekommenderar alltså spelet varmt!

Porsche Design

image122
 
Till det nya huset måste vi ju ha ny kaffebryggare och ny vattenkokare som matchar resten av köket. Jag har precis börjat leta och återkommer säkert i ämnet, men eftersom vitvarorna kommer från Siemens och maken är biltokig passar väl dessa i design av F. A. Porsche för Siemens ypperligt, eller vad säger ni? Det var ju ändå F. A. Porsche som designade Porsche 911... :)

Någon som testat och vet om de är av samma kvalitet som bilarna?

Tisdagstema: Sverige idag - Ute

image115
Dagen till ära snöar det på tvären så makens cykel fick stanna hemma. En liten skymt av hur det ser ut hos oss idag.

Foto: Privat

Liten blir stor

image115
Imorgon är det Moas stora dag och hon har längtat länge. Nu ikväll har jag slagit in paket och gjort ett kort till henne. Imorgon bitti blir det väckning med frukost på sängen och (skön-)sång från övriga i familjen.

Stort GRATTIS min lilla älskling!

Kanske till nya huset

image114
Jag har beställt en tavla till morfar från Isa Form och när jag tittade igenom Isas olika motiv fastnade jag (bl a) för tavlan på bilden, There's no place like home. Vi har inte alls bestämt hur det ska se ut i nya hallen än men kanske finns det en plats för den där. Jag tycker mycket om Isas tavlor och vi har tidigare gett bort dem både i doppresent och bröllopspresent och de har varit mycket uppskattade.

Tillval: Badkar

image110
I Myresjöhus standard ingår inget badkar utan det är dusch i båda badrummen istället. Framför allt för barnens skull vill vi ha både badkar och dusch i stora badrummet och vi har därför valt en alternativ planlösning i det badrummet, se klickbild nedan. Eftersom badrummet är stort tycker vi att ett hörnbadkar blir bäst, men jag vill ha ett utan bubbel och det utbudet känns inte alls lika stort som utbudet av bubbelbadkar med diverse lyxtillbehörspaket. Efter mycket letande och funderande kring modeller,material och priser har vi nog landat i att, via Myresjöhus, beställa ett Ifö Caribia hörnbadkar i emaljerad stålplåt. Det har enkla, rena linjer, något jag tycker är viktigt. Badkaret finns visserligen där för funktionen, men det finns inget som säger att det inte kan vara estetiskt tilltalande på samma gång. På klickbilden nedan ses också en kaklad hylla mellan badkar och vägg som vi gillar.

 

Bilder: Ifö samt privat bild tagen i visningshuset i Göteborg

Forts. vita väggar

image112
Häromdagen skickade jag ett mail till Myresjöhus kontor i Malmö och frågade om den vita väggfärgen i visningshuset i Bunkeflostrand. Jag fick då svaret att det var Måleriservice i Malmö som blandat till färgen och så fick jag telefonnumret dit. Jag fick prata med en jättetrevlig dam som var den som färgsatt just det visningshuset och hon berättade att färgen på väggarna heter Specialgrå (men ser helt vit ut). Det är en färg som inte ingår i Nordsjöfärgs standardsortiment och går egentligen bara att köpa hos just Måleriservice i Malmö. Eftersom vi ska bygga i Linköping känns det inte riktigt aktuellt att åka till Malmö och köpa färg, men då Specialgrå inte hade någon NCS-kod så fick jag istället "receptet" som man kan gå med till en butik som säljer Nordsjöfärg på sin egen ort. För den som vill veta är det alltså Nordsjöfärgs vita bas och sedan följande blandning för 1 liter färg:


CU 1

FN 1

N 1

P 1


Jag tänkte gå och köpa en provburk av "Specialgrå" och sedan jämföra den med några andra vita färger, typ Nordsjövit, S0500-N, Snö osv, och se hur de skiljer sig åt innan vi bestämmer oss.  

Bild: Privat bild tagen i visningshuset i Malmö (med reservation för färgåtergivningen).

Kalas

image110
I vår släkt är november den stora födelsedagsmånaden. Moa fyller år, kusin Totte fyller år, farbror Björn och farbror Robin fyller år och gammelmormor Anneli fyller år. I år har vi samlat allt firande på Fars Dag, så på söndag packar vi in familjen i bilen och åker till farmor & farfar och har stort kalas. Innan dess ska vi hinna med husvisningen jag skrev om igår, jag återkommer med rapport därifrån.

Vi önskar alla en riktigt trevlig helg!

Bild: Girland Happy Birthday från Inreda.

Husvisning

image108

På lördag är det visning av ett Tenor från Myresjöhus i Ljungsbro utanför Linköping. Det är visserligen ett enplanshus men vi tänkte ändå åka dit och förhoppningsvis få lite inspiration till färgsättning, inredning, kakel, klinker och andra materialval. Och när det nu dröjer så länge innan vårt eget hus är klart, så är det ju alltid roligt att titta på någon annans :).

Tisdagstema: En/Ett

image107
Ett syskon, en dag gammal. När Moa var 2,5 år fick hon en lillasyster, Ida. På bilden är hon en dag gammal.

Tisdagstema: En/Ett 

Inspiration: Vardagsrum

image106
Vi behöver köpa nya möbler till vardagsrummet i nya huset eftersom de vi har inte får plats, inte passar in eller behövs någon annan stans. Jag har hittat väldigt mycket snyggt som skulle kunna passa, men här är i alla fall några exempel:

Soffa: 3-sits Denver i grått från Rum Interiör
Kudde: Mönstrade Blossom från Duka
Plädar: Polarvide i grönt från IKEA
Soffbord: Pluto från Mio i vitt, finns även i valnöt
Fåtölj: Nyheten Karlstad i grått från IKEA
Matta: Ryamattan Firenze i grått från Mio
Mediabänk: Front från Svenska Hem
Bordslampa: Basic från Rum Interiör
Golvlampa: Como från Svenska Hem
Ljuslyktor: Cool Moons från Kosta Boda

Det kostar att ligga på topp

image105
Jag skickade lite frågor till vår säljare på Myresjöhus idag och fick svar senare på dagen. Micke undrade om vattenavrinning och "skvättkant" i garaget och jag hade bla frågor om snedtaket på övervåningen. Svaren vi fick är att vattenavrinning är tillval, men det är ju ett måste om man tex ska rulla in en snöig bil i garaget osv. Skvättkanten ingår (en plastkant som går upp en liten, liten bit på väggen så att man inte blöter ner väggen om man spolar av golvet). På övervåningen har vi valt gipsplank i taket för att spara in på något, men det har vi omvärderat efter svaret att om man har gipsplank i taket blir det även gipsplank på snedtaken. Inte aktuellt, så där blir det ytterligare ett tillval.

Förra veckan kom även fakturan för bygglovet och det var inte heller gratis, så det kostar att ligga på topp som sagt. Mycket pengar ut men inget konkret att ta på. Förhoppningsvis kommer det kännas helt annorlunda när vårt fina hus är klart och vi kan flytta in :). Knappa 10 månader kvar...

Vita väggar

image103
Efter besöket i visningshuset i Malmö bestämde vi oss för att vi vill ha vita väggar som bas i huset. Det funkar bra ihop med ryggåstaket och man kan ändå få in färg genom möbler, textilier och fondväggar. Saken klar trodde vi, men tänkt så fel man kan ha. Efter att ha läst på Byggahus.se insåg jag att det nog inte skulle bli så lätt. Problemet för oss är ju också att vi inte kan köpa hem en burk och provmåla, vi måste helt enkelt bestämma oss och hoppas på det bästa eftersom allt ska vara beställt och levererat när när målarna sätter igång. I alla fall hade jag fått för mig att sk Stockholmsvit (S0502-Y) nog skulle funka bra för oss, vit men ändå varm. Idag har vi varit hos kompisar som köpt hus och håller på att måla om och de hade lite färgprover hemma och då insåg jag snabbt att Stockholmsvit det blir det nog inte. Den såg verkligen smutsgul ut bredvid alla andra nyanser av vitt och så vill vi ju inte ha det. Så imorgon tänkte jag skicka mail till Myresjöhus Malmö-kontor och fråga vilken NCS-kulör som använts i det huset. Ni andra som har vita väggar hemma, vilken NCS-kulör har ni använt och hur upplever ni den?

Bild: Vita kulörer från Alcro.

Glögg

image102
I torsdags var ju första dagen det gick att beställa Blossas Årgångsglögg x5 och även om jag inte hunnit göra någon beställning än (sjuk Ida) så har jag tittat efter lite fina muggar att dricka glöggen ur när den väl kommer hem. På bilden ovan ses Rörstrands nya glöggmugg med hjärtan i design av Barbor Wesslander och Iitalas ljuslykta Kivi (jag har några i klarglas här hemma), Cult Designs mugg i serien Tradition, glöggmugg och ljuslykta från Höganäs Keramik samt den vackra koppen Annas röda guld i design av Anna Svensson för K2 Keramik. Bland dessa är muggarna från Höganäs och K2 mina favoriter om någon skulle få för sig att ge mig en tidig julklapp :). Även Cult Designs muggar i serien Paus kvalar in på min favoritlista. Annars har vi några helt ok alternativ hemma, nämligen Höganäs Keramiks vita Clubmuggar, små kaffe-/glöggmuggar från Arabia i "knottrigt" glas som varit mina föräldrars, och så funkar ju alltid Filippa K's fina muggar från Rörstrand.

Nu längtar jag på allvar efter att få känna doften och smaken av glögg, och den härliga, mysiga stämning det ger. Det blir visserligen mörkt tidigt på kvällarna nu, men det ger samtidigt tillfälle att tända mängder med ljus (jag är ju otroligt svag för ljuslyktor) och bara umgås med familj och vänner.

Ha en riktigt skön helg!

Temavecka: Närbilder - Människor

image101
När jag var liten hade jag mörkt bruna ögon men med åren har de blivit mer brungröna. Makens ögon är gröna. Moas ögon var från födseln mörkt gråblå men blev efter 6 månader mörkbruna och det är de fortfarande. Idas ögon var blå när hon föddes men är nu vid 3,5 års ålder grågröna som ni ser på bilden. De är båda mina vackraste ögonstenar!

Foto: Privat. Nillas närbildstema idag är Människor.

Får jag lov att presentera Anton

image106


Julpynt är något som barnen älskar, men själv vill jag helst bara ha några få och noga utvalda saker framme. Behöver jag säga att jag får visa min bästa kompromissvilja varje år när kartongen med julsaker kommer ner från vinden. Under åren har vi ärvt, köpt och fått en salig blandning av julgranspynt, adventsljusstakar mm men eftersom den här julen blir den sista innan vi flyttar till nya  huset så kommer det rensas och kastas/ges bort flitigt i år (om jag bara får tillfälle när varken barnen eller maken ser på!).

Vissa saker kan jag däremot inte motstå och när jag såg lille Anton i skyltfönstret hos Duka föll jag direkt. Anton är en ulltomte gjord av Åsa Götander, och är tillverkad av ull och skinn från Gotlandsfår. Nu har han fått flytta hem till oss och står för närvarande gömd i vitrinskåpet i väntan på första advent.


Varm i vinter

image102
Jag har alltid varit väldigt frusen av mig, något jag verkar ha ärvt av min mor. Att få duntäcken i julklapp var således alldeles perfekt för mig och jag har njutit av dem länge. Men sedan en tid tillbaka har våra täcken "läckt" dun så fort man skakat om dem lite, så när jag gick förbi Hemtex häromdagen så gjorde jag slag i saken och köpte nya. Eftersom maken är som en kamin och jag numera blir ganska varm på nätterna även om jag var frusen när jag gick och lade mig, så valde jag den svalaste varianten av märket Nordic Dream. Ikväll har jag bäddat med de nya täckena och nu hoppas jag kunna sova som en prinsessa i natt.

Ritningar på garaget

image101
Idag kom de korrigerade ritningarna på garaget från Myresjöhus och så här kommer det alltså se ut. 49 kvm stort, isolerat dubbelgarage, ett måste för maken som älskar bilar. De tillval vi gjort på garaget är att dra in vatten, att sätta in en dörr på baksidan och att ha en stor port (Crawford G60 Line) istället för två små. Maken har några ytterligare önskningar också, bla oljeavskiljare, så det ska vi undersöka. De tre fönstren på gaveln satt från början på baksidan av garaget, men de flyttade vi. Vi fick sänka taklutningen för att tillmötesgå några bestämmelser om att garaget inte får var mer än 4 meter högt, så taklutningen är nu 18 grader. Förhoppningsvis går det ändå att ordna lite extra förvaring på "vinden".

Temavecka: Närbilder - Prylar

image100
Jag fortsätter med bidrag till Nillas temavecka. Hos oss är det så att maken dricker kaffe och jag dricker te. Det är något speciellt med att ta en rykande varm kopp te och slå sig ner med en tidning (kanske för att det är så sällan som jag får tillfälle till det :) ). Att det sen finns så mycket fina koppar/muggar att dricka te ur gör ju inte saken sämre. Svart, grönt eller rött beror på tillfälle och humör. Vitt te har jag också provat, men det var ingen hit tyckte jag.

Foto: Privat

RSS 2.0