Temavecka: Närbilder - Mat

image98
Jag har aldrig varit med på någon temavecka tidigare, men när jag nu har en kamera som jag måste lära mig bättre så är ju det här ett bra tillfälle. Nilla på Tankebubblor arrangerar den här temaveckan med närbilder och dagens tema är alltså mat. Mitt bidrag ovan föreställer således min middag, en sallad som efter det att bilden togs toppades med balsamvinägrett och parmesanost, mums :). Det naturliga ljuset var förstås icke existerande när jag fått barnen i säng och kunde plocka fram kameran, men det hoppas jag ni har överseende med.

Tillval: Trappa

image95
Från hallen går man upp till övervåningen via en L-formad trappa från Snickarlaget. I Myresjöhus standardutförande är den i eklaserad furu vilket vi inte vill ha. Vi har därför valt en trappa i ek med ett räcke som heter Funk. Räcket liknar det på bilden (som kallas Soul) och har spjälor i 15 mm rostfritt stål, men i stället för ledstången på bilden har vårt räcke en rund ledstång som är ca 5 cm i diameter. Vi tycker att den känns modern och passar stilen på huset bra. Som ytterligare tillval kommer utrymmet under trappan att byggas in så att vi får ett extra förråd, förvaring kan man aldrig få för mycket av. Förslag på hur man inreder ett sådant förråd för att utnyttja ytan på bästa sätt mottages dock tacksamt, det känns fortfarande som lite av en utmaning :). På den här bilden kan man se hur förrådet under trappan ser ut.

Privat bild tagen i visningshuset i Malmö.

Golv

image96
En sak i nya huset som vi inte gjort något tillval på är golven. I Myresjöhus standardutbud ingår detta golv från Kährs som heter Siena Ek. Det är ett 15 mm, 3-stavigt ekparkettgolv som vi kommer ha i hela huset, förutom i hall, badrum och tvättstuga.

Gatlykta á la 60-tal?

image98
Som jag skrev tidigare har det nu kommit upp gatlyktor vid tomtområdet. Jag har inte sett den modellen av gatlykta tidigare, men efter lite letande hittade jag en liknande på John Eklunds elektriska museum. Det verkar alltså som att våra lyktstolpar är en retromodell av en lyktstolpe som fanns på 1950/1960-talet :). I vilket fall som helst är de mycket snyggare än standardmodellen av lyktstolpar, tycker jag.

Bilder: Privat samt från John Eklunds elektriska museum

Nytt besök vid tomten

image93
Idag har solen lyst på oss och vi tog en promenad till tomten i förmiddags. Sedan ungefär en vecka tillbaka är vår gata asfalterad och gatlyktor har kommit upp. Nu verkar det som att det inte kommer hända något mer där förrän arbetet med grunden ska påbörjas någon gång i februari/mars nästa år.

Fint i badrummet

image93
Nu har det blivit lite trevligare i vårt lilla badrum eftersom jag i torsdags fick en kruka och en ljusstake från Cult Design av tjejerna på jobbet. Jag gillar det rena och enkla formspråket och har sedan tidigare några av Cult Designs krukor i olika höjder i fönstren hemma. Min första kontakt med Cult Design fick jag för några år sedan när jag fick en vit ljusstake i serien Change av kompisar som kom över på middag och jag tycker fortfarande att det är kul att titta in på bloggen emellanåt och få lite inspiration och se det nya. Dock gäller det att behärska sig lite, för risken att "over do-it" är stor :).

Nu ska vi snart ta en promenad upp till tomten och se vad som hänt sedan sist, bilder kommer lite senare.

Familjebio

image91

I eftermiddag ska hela familjen gå på bio och se Råttatouille. Jag har varit på bio ett par gånger med Moa, men vi har aldrig varit iväg hela familjen så det ska bli jätteroligt. Barnen längtar efter att få se på "den tokiga råttan som lagar mat" :).

Ha en trevlig helg!

Bild från Disney.

Tjejmiddag

image90

Vi är 13 tjejer på jobbet, så varje månad turas vi om att bjuda de andra på mat. Allt från en enkel soppa till trerätters, den gemensamma nämnaren är den härliga stämningen. Det som skiljer våra tjejmiddagar från tjejmiddagar jag har med kompisar är att skillnaden i ålder är så stor. Den yngsta av oss är 25 och den äldsta är 60 men trots det eller kanske på grund av det har vi alltid jättekul. I torsdags var det min tur att fixa maten och efter en del funderande hit och dit blev det följande:

* Heta Tortillastubbar medans maten blev klar, till dem Corona Extra 
* Indonesisk kycklinggryta med ris, sallad och bröd, till detta De Bortoli Shiraz
* Pannacotta med hallon och blåbär, till detta ett dessertvin från Tommasi  

Kycklinggrytan är väldigt god och lättlagad, för den som vill prova kommer här receptet för 4 personer:

1 grillad kyckling
Champinjoner
5 dl vispad grädde (jag använde mellangrädde)
1-2 pressade vitlöksklyftor
1-2 tst curry
1,5 dl Mango Chutney
1-2 tsk Sambal Oelek
1 stor röd paprika

Bena ur kycklingen och lägg i en ugnsfast form. Skiva champinjonerna och lägg över kycklingen. Vispa grädden och blanda med vitlök, curry, mango chutney och sambal. Bred grädden över kycklingen och champinjonerna och strö över grovt strimlad paprika. In i ugnen ca 20 minuter i 225 grader.

Bygglovet beviljat!

Idag, ungefär en månad efter att bygglovsansökan skickats in fick vi brev hem att bygglovet är beviljat. Precis som väntat, men ändå en milstolpe passerad. 4,5 månader kvar till husleverans :).

Inspiration: Hall

image91
Jag fortsätter på halltemat med lite inspiration från ett par av mina favoriter, G.A.D och Edblad & Co. Sittbänken Fårö med fårskinn i precis rätt grå nyanser påminner om sommarens härliga vistelse på Gotland och hatthyllan, väggstolen och kroklisten blir ett fint komplement utan att ta för mycket uppmärksamhet. Jag vill att hallen ska ge en känsla av välkomnande, värme och rymd och inte bara vara en plats att hänga av sig kläderna.

Dagens Family Livingtips!

image89
Jag såg precis att vår blogg är Dagens Family Livingtips! Oväntat men jättekul :)

Bilder på hallen (ursäkta bildkvaliteten)

image88
Det har varit alldeles för dåligt ljus för att få några bra bilder, men så här ser i alla fall hallen ut nu. Jag ska se om jag hinner ta några bilder i dagsljus imorgon. Lite skillnad mot före-bilderna, eller vad säger ni? Tyvärr gör den nya, fina hallen att tapeterna i köket känns om möjligt ännu tråkigare (har bla en bård på mitten med lingon och blåbär....) Ingen risk att man blir sysslolös här inte :).  

Hallen färdig

image89
Idag har vi målat sista strykningen i hallen och tapetserat fondväggen. Äntligen är ytskiktet klart, nu återstår "bara" att köpa klädhängare/skoställ, några krokar till barnen, en ny dörrmatta och en spegel så är hallen fix och färdig. Om jag får säga det själv så blev det riktigt snyggt, jag återkommer med bilder imorgon. Hoppas ni har en bra helg!

Bild från DesignTorget

Områdeskarta

image85

Det här är en karta över de 11 tomter som Myresjöhus ska bygga hus på kring Hägerhällsvägen. Vår tomt är den som är märkt nr 10. Tomt nr 3, 5, 6, 7, 8 och 11 är också bokade. På tomt 3, 5 och 8 ska dagiskompisar till Ida bygga Tångudden, Stallgården och Kornett, och på tomt 6 ska en klasskompis till Moa bygga, vilket hus vet vi inte än. På tomt nr 11 ska det byggas ett Villa Växa.

Idag kom de slutliga ritningarna

image81
image82
Idag kom de reviderade ritningarna på huset och så här ska alltså vårt Myresjöhus Kornett se ut! Vi har tänkt att huset ska ha stående vit lockpanel (ser grå ut på bilderna) med liggande svart panel kring entrén på framsidan och på gaveln på baksidan. Ytterdörren och dörren till groventrén blir vita. Invändigt kommer maken och jag att sova i sovrum 1 på bottenvåningen och till barnen gör vi iordning sovrum 2 och sovrum 3 på övervåningen. Det som är markerat som sovrum 4 blir kombinerat arbetsrum och gästrum. Jag återkommer om garaget för där behövde ytterligare ett par små justeringar göras på ritningarna.

Visningshuset i Göteborg (Husknuten)

image80
I början av sommaren var vi på Husknuten i Göteborg (två dagar i rad...) för att titta på visningshuset de har där och för att titta på andra hus och få inspiration. Det var väldigt nyttigt och något jag varmt rekommenderar, det är inte lätt att göra alla val utifrån en skiss på papper och lite bilder på nätet. Vi har gjort en del förändringar jämfört med bilderna ovan, tex har vi tagit bort fönstren på kortväggen i matrummet och där räcket är i allrummet på övervåningen har vi satt en hel vägg med tre små fönster (placerade lodrätt) för att ljudisolera och ge bättre möbleringsmöjligheter. Med bara räcket blir båda våningarna som ett enda rum och det fungerar inte ljudmässigt när man har barn. Vi kommer troligen inte heller ha TVn på mittenväggen (på bilden mot hallen) utan på väggen där soffan står i vardagsrumsbilden. Men det är som tur är ett tag kvar innan vi måste bestämma sånt som har med möbleringen att göra, så vi hinner nog ändra oss både en och två gånger :).

Blickfång

image79
Via Snyggahem och Inredningsbloggen hittade jag denna underbara lampa från Colombia Glassworks. I vårt nya hus kommer vi ha ryggåstak i vardagsrummet med fem meter i takhöjd och jag tror att den här skulle bli helt fantastisk där. Det kostar ju inget att drömma :).

Columbia Glassworks designs and manufactures contemporary blown glass. Formed in 1996, London, England by furniture and glass design graduates of Edinburgh and the Royal College of Art. This mixture of disciplines has produced a unique approach to their work, combining the structural qualities of Furniture design with the fluid response glass blowing. Utilising traditional skills and techniques, combined with a forward looking and innovative design philosophy.

Gammalt och nytt till hallen

image78
Jag tror att jag kanske hittat en fungerande lösning till vår renoverade hall. Snygg men funktionell. Enda haken är väl priset eftersom jag inte vet om hatthyllan passar in i nya huset. Det är i alla fall Nostalgi från Essem Design som jag fattat tycke för. Hatthyllan är tillverkad i aluminium vilket gör att den känns modern trots sitt klassiska snitt. Den har tre stänger så att man kan hänga kläder på galgar bakom varandra, men har även krokar. Den är 100 cm bred vilket gör att den rymmer mycket. Till barnens kläder tänkte jag mig kroken Mama i aluminium från samma företag.

Så här skriver Essem Design själva om produkterna:

Nostalgi har funnits i sortimentet sedan 1937. Hyllan är formgiven av Gunnar Bolin och hade sin storhetstid under 40- och 50-talet. Efter det låg produktionen mer eller mindre nere fram till mitten av 90-talet.

Essem Design har tillverkat Mama sedan 1996. Kroken är formgiven av Jonas Bergfeldt och 1997 belönades den med priset Utmärkt Svensk Form.

Vad tycker ni om dessa?


Shi Take

image79
Idag åkte jag till Colorama efter jobbet och köpte tre liter Shi Take från Alcro. Nu är maken och jag klara med första strykningen i hallen och imorgon eller på onsdag fixar vi sista strykningen. Till helgen ska några våder Eco House upp som fond, jag återkommer med bilder. Tyvärr vet vi inte alls vad vi ska ha för hatthylla/klädhängare än, så har ni några förslag blir jag jätteglad. Vi vill helst ha något där kläderna inte tar så stor plats, att jackorna tex kan hänga på galgar bakom varandra istället för bredvid, eller kanske ha krokar istället. Jag ska försöka hitta lite olika varianter och presentera här så får ni kommentera.

Det händer saker kring tomten

image77

På vår promenad igår gick vi förbi tomtområdet och såg att det hänt ännu mer än för en vecka sedan. Det är nu uppfyllt med grus och utritat röda markeringar där gatan ska asfalteras, el, fjärrvärme och vatten är framdraget, inklusive el till framtida lyktstolpar. Tänk att det kommer stå färdiga hus på flera av tomterna inom ett år! Vi träffade även två blivande grannar så nu vet vi vilka alla är som bokat tomt hittills, 7 av 11 tomter är formellt bokade. Flera av dem är kompisar till barnen från skolan och dagis och det verkar bli ett riktigt trevligt område, det känns verkligen jättebra. Färgerna blev inte alls så klara här på bloggen som i Photo Shop, nån som vet vad det beror på?

Allt blir som sagt inte som man tänkt sig. När vi skulle börja måla igår visade det sig att den burk som maken trodde innehöll Alcros Shi Take istället innehöll rester från ommålningen av Idas rum. Hennes rum är grönt.... Så följetongen med hallen fortsätter i veckan, återkommer med bilder när vi börjar bli klara.

Arbete pågår...

image76
I helgen är barnen hos mormor & morfar och maken och jag passar på att få lite tid för varandra samtidigt som vi försöker få färdigt i hallen. Vi slipar och spacklar och slipar igen (jag vill inte tänka på hur länge vi kommer få damma och torka innan allt slipdamm är borta), men snart kan vi äntligen börja måla och till sist tapetsera fondväggen. I eftermiddag tänkte vi ta en paus och gå en långpromenad, bara vi två. Ha en trevlig helg!

Inspiration: Sovrum

image86
Jag har ju skrivit tidigare om att jag vill ha lite Gotländsk känsla i sovrummet. Under mina sökningar efter inspiration hamnade jag hos Klippan Yllefabrik och hittade denna härliga bild. Jag gillar den för att den tar upp Gotländska färger och material men rummet känns ändå ombonat och inbjudande. Att jag är svag för plädar gör inte saken sämre :). Överkast och pläd är gjort i 100% merinoull. Lakan liknande de på bilden har vi tidigare köpt på Hemtex, från deras Living-serie. Vill man ha ett lyxigare alternativ finns nog liknande hos både Lexington, Gant och Ralph Lauren.

Klippan är ett familjeföretag som startades 1879 av Jöns Petter Magnusson. Företaget samarbetar med flera kända formgivare, tex Ernst Billgren och Karin Mannerstål.

Värme i höstmörkret

image81
Imorse var det minusgrader och riktigt bitigt och på eftermiddagen regnade det. Riktigt ruskigt höstväder med andra ord. Då är det tur att man har två solstrålar vars leenden värmer upp i höstmörkret :).

Fel på ritningarna - igen

image80

Vi har gjort diverse ändringar på fönsterstorlekar och -placeringar, lagt till dörrar mm på husritningarna. Allt är gjort tillsammans med vår kontakt hos Myresjöhus och har sedan skickats till huvudkontoret för revidering. På ritningarna vi fick strax innan slutbeställningen var inte alla ändringar införda korrekt så säljaren korrigerade på ritningarna och skickade in dem igen, och inkluderade även vår placering av hus och garage på tomten. Frid och fröjd var tanken efter det. Efter en knapp månad hade vi fortfarande inte fått några nya ritningar och jag mailade därför till vår säljare och efterlyste dem, jag ville gärna kontrollera att allt var ok innan tillverkningen påbörjades. Idag damp ritningarna ner i brevlådan och kan ni tänka er, de är fortfarande fel!!! Ett par saker har korrigerats, men det mesta har missats. Pulsen gick upp rejält när maken ringde och berättade och jag skrev snabbt ett upprört mail till vår säljare där jag räknade upp det som fortfarande behövde korrigeras och jag skrev även att jag förutsatte att det skulle fixas utan kostnad och försening (enligt brevet nedan kan ändringar nu påverka kostnader och leveranstider). Inom en halvtimme fick jag svar att mailet skickats vidare till huvudkontoret i Myresjö och att de skulle ta hand om det hela. Det är tråkigt att man ska behöva dubbel- och trippelkolla allt, men det känns ändå bra att det inte är några problem att få felaktigheter upprättade. Nu hoppas jag att ritningarna är rätt nästa gång och att vi snart får höra något om bygglovet också.

Nu börjar de snart bygga vårt hus

image79

Idag fick vi denna bekräftelse i brevlådan, så nu börjar snart arbetet med vårt hus i fabriken i Myresjö! Det känns lite mer verkligt när man ser det på papper så där. Vi har inte hört något om bygglovet än så nästa vecka tänkte jag ringa och höra mig för lite men vad jag förstått ska det inte vara några problem. Planen är fortfarande att plattan ska gjutas kring v5, huset levereras v11 och att vi får flytta in till den 31/8 2008. Förhoppningsvis kan vi få komma åt att måla huset under semestern så kan vi ägna oss åt att komma iordning och fixa lite med tomten under hösten.

Tomtbesök och fika



image78


Igår hade vi underbart höstväder här och på eftermiddagen kom min väninna med familj på lite fika. Först gick vi bort till de tomtområden där Myresjöhus ska bygga eftersom vännerna också funderar på att bygga hus. Vem vet, kanske blir vi till och med grannar :). I vårt område hade ytterligare lite hänt sedan sist, markduk var lagd på vår lilla gata och vi hade fått ännu mer jord och stenhögar på vår tomt. Tyvärr hade jag inte kameran med mig, men jag ska försöka ta lite nya bilder idag. Det är kul att det händer lite trots att det är ca fyra månader kvar innan vår platta ska gjutas. Efter tomt-titten gick vi hem och fikade och pratade hus, tomter, väderstreck, planlösningar och räntor medans barnen lekte. Det är så skönt att kunna prata hus med andra som är lika insnöade i byggprocessen som man själv.

Bild: DesignOnline. Blank vit termos från Stelton som vi har till tevatten. Kaffet serveras i en soft svart termos.

Neutrala väggar

image90

När vi gjorde iordning vardagsrummet valde vi efter en del funderande Alcros Shi Take. Den är sandfärgad med en liten, liten dragning åt rosa, men upplevs bara som ljust sandfärgad. Jag lägger inte ut någon bild här för färgåtergivningen stämmer inte alls. Eftersom vi har väldigt öppet mellan hallen och vardagsrummet har vi valt att fortsätta med Shi Take även i hallen, men att tapetsera en fondvägg där klädhängare/skoställ ska vara. På bilden av hallen nedan är det den vänstra väggen. Eftersom vi ska sälja huset nästa år vill vi hålla färgerna neutrala och valet föll till slut på Ecos House 9807.

Vi har tidigare haft hatthylla och skoställ i svart smide men det kommer inte att passa i stil efter renoveringen och jag tror också att det vore bra med något ljusare. Tyvärr har jag inte hittat något riktigt bra än så har ni idéer tar jag tacksamt emot tips.

Hallen - före

Som jag skrivit tidigare så ska vi måla och tapetsera om i hallen i huset där vi bor nu. Tapeten som satt där innan skrek 80-tal med botten i aprikos och mönster i ljusgrönt. Jag har aldrig gillat den men trots detta har den alltså suttit kvar sedan vi flyttade in för drygt sex år sedan. Andra rum har helt enkelt haft företräde, men nu när sovrum och vardagsrum är tillfixade sedan ett tag tillbaka (och vi snart ska flytta) så har det alltså blivit dags. I helgen slipade och spacklade maken och om ett par veckor hoppas vi ha kommit en bra bit mot färdigställande. I helgen har vi fullt upp med att umgås med vänner men nästa helg är inbokad för målning. Även om vi ofta drar ut på det tråkiga underarbetet så måste allt vara klart om tre veckor när jag ska ha tjejmiddag :). En sporre god som någon. I skrivande stund ser hallen ut så här, jag återkommer om tapet- och färgval.

image93

Livets goda

image82
Jag älskar mat och dricker gärna ett gott vin till. Helst skulle jag vilja ha en egen vinkällare med en hel vägg fylld med flaskor, men tyvärr finns inte några sådana förutsättningar i det nya huset. Det finns mycket att läsa om vad som är bäst och pest när det gäller lagring av viner men om jag ska vara ärlig så kan man knappast kalla den vecka eller på sin höjd de månader som vårt vin ligger i vinstället hemma för lagring. Då kan man istället för att vara praktisk och "rätt" ägna sig åt att hitta en förvaring som är snygg och det tycker jag att detta vinställ från Inredningsfabriken är ett bra exempel på. Vilken är er favorit-/drömförvaring?

Föräldramöte i förskoleklassen :)

Idag har maken och jag varit på vårt första föräldramöte i Moas förskoleklass och jag blev glatt överraskad faktiskt. Föräldramöten är i vanliga fall inte det jag helst ägnar min lediga tid åt, men de här två timmarna gick fort och det var riktigt intressant att för höra om vad de gör på dagarna och hur mycket de jobbar med gruppdynamik, gör samarbetsövningar och pratar mycket om hur man ska förhålla sig till varandra och sig själv. Både att lyssna på andra men även att kunna säga ifrån själv. Det är som norrländske fritidspedagogen Peter sa "Vi har som kick-off varje vecka, men till skillnad från många vuxna så går vi inte till baren efteråt och glömmer bort allt" :).

image79

Tre av Idas dagiskompisar och en av Moas klasskompisar ska också flytta till Hägerhällsvägen så det blir en hel del prat om hus och flytt trots att det är så lång tid kvar. Längtan dit är stor hos oss alla tror jag, men den som väntar på något gott... På bilden ovan är det dock längtan till Busfabriken och kalas som är störst :).

Foto: Privat

RSS 2.0