Fredagspasta

image216
Då var det fredag igen då. Jag tycker inte det var länge sedan jag svettades på spinning- och core-passet på lunchen men det var en hel vecka sedan. Väl hemma på kvällen vill jag gärna äta något lite extra gott, men har oftast ingen lust att stå flera timmar vid spisen. Idag vände jag mig till ICA.se och hittade ett recept på Fredagspasta med kyckling och rostad paprika. Enkelt, snabbt och gott med en flaska Kleine Zalze till (en av vinsterna i vinlotteriet för några veckor sedan). Receptet kommer här:

Fredagspasta med kyckling och rostad paprika
250-300 g pasta av valfri sort
ca 500 g kycklinglårfiléer
2 msk "krämig" balsamvinäger (crema di balsamico)
3 msk flagad mandel (vi använde solroskärnor)
400 g strimlad grillad paprika i olja (2 burkar)
70 g rucola
1/2 kruka basilika 
125 g mozzarella, ädelost, feta eller chèvre (vi använde mozzarella men tar nog fetaost nästa gång)
flingsalt, nymalen svartpeppar
 

Koka pastan enligt paketets anvisningar och låt det rinna av i durkslag.
Lägg tillbaka pastan i kastrullen och blanda i paprikastrimlorna med lite av oljan.
Strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar.
Skär kycklingen i lillfingerstora bitar. Stek dem i ca 5 minuter.
Strö över 1 tsk salt och 1 krm peppar. Ringla över balsamvinäger och strö över mandelspån.
Hetta upp pastan och fördela den på tallrikar.
Toppa med kyckling, rucola och basilika. Smula över osten och servera genast.



Nu ska jag ansluta resten av familjen och titta på Let's Dance och kanske få några glimtar från Så ska det låta också.

Ha en skön fredagkväll!

Bild: Privat

Hemma hos oss: Utanför dörren

image215
Idag var jag inne i en butik på stan som flyttat till större lokal men säljer ut vissa saker med bra rabatt. Där hittade jag dessa ljuslyktor i betong designade av Annica Vallin för plusdesign. Eftersom betong är ett av mina favoritmaterial fick de följa med hem och står nu och lyser vackert utanför vår dörr.

Foto: Privat. Lyktan har vi fått men jag tror att den kommer från Clas Ohlson.

Datum för husleverans mm


Det börjar som sagt röra på sig kring husbygget nu och jag har fått en hel del samtal de senaste dagarna.

Idag fick jag samtal från vår byggledare om att datumet för husleveransen är spikat. Den 17:e mars kommer vårt hus!!! Spännande tycker vi självklart, även om det inte kommer hända så jättemycket med huset förrän grunden torkat upp lite mer. Byggledare Peter berättade även att pga diffar mellan slutlig beställning och fasadritning är det just nu lite oklart om det blir lockpanel eller funkispanel på huset. Helst ville jag ha funkispanel men pga priset beställde vi lockpanel. Det lär märkas om tre veckor när huset kommer vilken fasad det blev till slut :).

Igår pratade jag med elektrikern om flytt av två uttag som ska gjutas in och frågade även om spottar i fönstersmygarna. Det var till min glädje samma pris som för "vanliga" spottar så även om det inte är gratis så blir det inte dyrare än att sätta spottar i taket. Vi har även fått ok på att flytta tre radiatorer på övervåningen från den enda fullhöga väggen i rummen till att sitta centrerad mot ytterväggen bredvid fönsterdörrarna. På detta sätt blir det lättare att möblera rummen så det är vi glada för.

Tyvärr har vi (för sent) upptäckt en miss i ritning/beställning som gäller fönsterdörrarna mot baksidan på bottenvåningen. Vi vill att de ska vara glasade i ett stycke, men vi har godkänt ritningar med standarddörrar med en bröstning ca 50 cm upp på dörren.  Jag har gått igenom ritningarna ett otal gånger, men tyvärr inte sett detta förrän på byggstartsmötet. Det enda som går att göra nu är att beställa tre nya dörrar (med två månaders leveranstid) och byta dörrar på plats när de kommer. Sedan får vi hoppas att vi kan sälja de tre dörrar som blev "fel"-beställda. En mycket trist och onödig utgift, men om jag känner mig själv rätt kommer jag störa mig fruktansvärt på att ha bröstning på fönsterdörren, men inte på panoramafönstret bredvid. Är det någon som behöver en eller flera fönsterdörrar från Elit i storlek 10-21-16G så är det bara att höra av sig :).

Ritningarna på huset finns här om någon vill titta närmare.


Bokrea

image214
Idag var jag runt en sväng på stans bokhandlar för att fylla på bokförrådet lite grann. Det blev några barnböcker och två ex av den underbart vackra Två systrars söta. Min mor har fått en som tack för att hon sydde kuddfodralen åt mig av tyget från Svenskt Tenn (bilder kommer). Den andra ska jag också ge bort, men jag kan inte avslöja till vem än. Ikväll har jag beställt lite fler böcker, bl a Så gör prinsessor av Per Gustavsson.

"En del tror att prinsessor är ljuva, väna, fridsamma varelser som gör allmänt lämpliga och stillsamma saker som att besöka pepparkaksfabriker och stoppa korv, och i övrigt mest ser världen genom fönstret på en sjuglasvagn.

MEN DET ÄR HELT FEL!

Visst händer det att de inviger broar och döper fartyg, men annars fäktas de med rövare, duperar drakar och räddar livet på snygga prinsar mest hela tiden. Och vem kunde tro att det är prinsessor som ger de hårdaste tacklingarna när de spelar ishockey?"

Bild:  Per Gustavsson

Status vecka 8

image213
Idag tog Ida och jag en vända upp till tomten för att kolla läget och ta lite kort, så här kommer fler bilder som bekräftar att detta verkligen är en byggblogg (läs foton av grus, lera  och mera lera) :). Det har hänt en hel del sedan förra helgen och förberedelserna inför gjutningen är i full gång. Frigoliten är på plats och det sticker upp rör lite här och var i "huset". Marken är lite mer tillplattad om än inte uppfylld helt (det ingår i priset att hela tomten ska fyllas upp så att det bara är att lägga på matjord sen). Placeringen av huset och garaget känns jättebra även om huset, precis som alla säger, ser riktigt pluttigt ut och det är svårt att förstå hur det ska få plats något mer än en dubbelsäng i sovrummet tex. Ca två veckor kvar till stomleverans av vårt Kornett, nu är det riktigt nära!

Bilder: Privata. Om det behövs ett förtydligande så är översta bilden tagen från uppfarten framför dubbelgaraget och den undre bilden är tagen med ryggen mot garaget.

Belysning i ryggåstak

image212
Med fem meter i takhöjd är belysning inte det enklaste. Infällda spottar är ett alternativ men inte riktigt i vår smak. Jag ville gärna bygga in takbjälken och sätta ett uttag högst upp mitt i taket, men maken vill gärna behålla bjälken synlig och så får det bli. Just nu lutar det därför åt att vi behåller de två uttagen som sitter mitt i ryggåstaket på var sida om bjälken om vi vill ha någon hängande lampa. Utöver det hittade vi en lösning vi gillar när vi var och tittade på visningshuset i Malmö. Där satt tre uppåtriktade lampor på varje sida av rummet som lyste upp ryggåstaket, något jag tror kan bli snyggt. Sätter man sedan dimmer på kontakten så kan man styra ljusstyrkan som man vill. Jag hittade två tänkbara lampor som vi båda gillar hos Belid som finns i vitt eller grått/rostfritt/krom. Vad tycks?

Bild: Collage med privat bild samt bilder från Belid

El-ritningar

image211
Igår kväll började maken och jag gå igenom el- och multimediaritningarna för huset. Sitter uttag och kontakter på rätt ställen, finns det tillräckligt många, vilken belysning vill vi ha/behöver vi? Massor av frågetecken som inte är helt enkla att svara på så här långt i förväg. Man behöver nästan möblera upp hela huset i tanken för att få ett hum om vad som behövs. Sen måste vi självklart prata med elektrikern för att ta reda på vad allt vi vill ändra/flytta/lägga till kostar och om det ens är möjligt. Jag vill tex ha spottar i fönstersmygarna på bottenvåningen och kostnaden för det vågar jag knappt tänka på. Behöver jag säga att vi hoppas att visningen går bra om ett par veckor så att vi får lite extra pengar att lägga på det nya huset. Om någon har tips och erfarenheter kring vad man bör tänka på så skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail.

Nu är det strax dags för Melodifestival (för andra gången idag). Ha en trevlig kväll!

Hemma hos oss: Moas rum

image210
För tillfället är båda barnen helt inne på att de vill ha prinsessrum i nya huset. Så typiskt tjejigt tycker jag som var så glad åt Idas Spiderman-önskningar tidigare, men vi har till vecka 16 på oss att välja färg och tapeter så de hinner ändra sig flera gånger innan dess. Tills det slutligen är bestämt hur deras rum ska se ut visar jag en bild på hur Moas rum ser ut idag. Den röda fondväggen är målad i färgen Kärlek från Alcro.

Köksblandare

image209
Vi har ju valt bort de blandare från Oras som är standard i kök och i dusch/wc för att vi vill ha något lite roligare där. Därmed inte sagt att det är lätt att bestämma sig för vad man vill ha istället, det finns hur mycket som helst att välja på i högst varierande prisklasser. Tvättställsblandaren har vi ännu inte kunnat bestämma oss för, men vi har i alla fall tagit ett beslut gällande köksblandaren. Den vi valt har funnits med som kandidat sedan länge, men nu har vi alltså bestämt oss (tror jag...). Det blir en blandare från Tapwell som heter Level LEA 880. Den kombinerar en kantig pip i böjd form och jag tror att den kommer passa bra ihop med vår fyrkantiga diskho. Innan vi gör någon beställning måste vi bara känna på den IRL så att vi vet vad vi får.

Bild: Marbodal

Nu börjar det hända saker

image201
De senaste två veckorna har varit hysteriska på alla fronter och jag har tyvärr inte haft tid eller ork att hålla bloggen uppdaterad men den här veckan ska jag försöka komma ifatt. Det har som sagt börjat hända en del nu, vi var på byggstartsmöte i 3,5 timme i torsdags (återkommer om det) och grävarna har nu dragit igång på tomten. Två av våra grannars hus har kommit upp och en tredje stomme (ett till Kornett) kommer den här veckan och vår stomme kommer vecka 11.

Jag har idag pratat med vår grävansvarige Janne och bett dem lämna kvar en del stora stenbumlingar på tomten. Han var en fåordig man men jag tror budskapet gick fram. För att slippa känslan av fotbollsplan är tanken att vi ska ha ett bergliknande stenparti på framsidan, något även barnen kommer uppskatta hoppas vi. Exakt hur det ska se ut är ännu oklart, jag ska se om jag får tag i någon trädgårdsarkitekt som kan hjälpa oss. 

På bilden ovan ska huset ligga mitt i bild och grävskopans förarhytt står i det som ska bli vårt dubbelgarage, uppfarten ligger utanför bild till höger om grävskopan. De andra husen som syns är ett Skagerrak och ett Stallgården. Om någon vill se mer jord och grus i olika vinklar är ni välkomna att titta på klickbilderna nedan :)

  
  

Dagens tips

image200

Dagens tips blir den nystartade siten vibyggerhus.se som samlar bloggar om husbyggen. Jag hittade den idag via en kommentar här på bloggen (så jag har ingenting att göra med namnsättningen av siten). Detta är ett bra sätt att ta del av hur andra gör/har gjort och att inspireras. Dessutom är det en fördel att kunna hitta fler husbyggarbloggar på ett och samma ställe.


Att sy en kudde kan väl inte vara så svårt???

image199
Jag har länge drömt om en kudde med Estrid Ericsons mönster Röd Elefant från Svenskt Tenn. I nya huset blir det mycket vitt på väggarna och grått och naturfärger till det. Men för att det inte ska blir tråkigt behövs något som bryter av och då skulle en kudde eller två i det tyget passa perfekt. På onsdag ska jag till Stockholm för ett kundmöte och snälla kollegan K som jobbar på Stockholmskontoret har lovat att gå förbi butiken och handla åt mig (hinner inte komma ifrån själv på dagen). Att köpa en färdigsydd kudde kostar en hel del, därav tanken att sy själv. Det blir fortfarande lite dyrt (tyger från Svenskt Tenn är inte gratis), men det blir avsevärd skillnad i alla fall. Problemet är väl att jag aldrig sytt en kudde förut, i alla fall inte en där tyget går att ta av och tvätta. Blixtlås vill jag helst slippa så någon omlott-variant på kuddfodral vore det bästa och enklaste tror jag. Någon som kan tipsa mig om hur man gör eller länka till en beskrivning? Sååå svårt kan det väl ändå inte vara???

Deltävling 3

image198
Idag har vi bokat biljetter till genrepet av deltävling 3 i Melodifestivalen som går i Linköping den 23 februari. För att alla i familjen ska kunna följa med valde vi matiné-föreställningen kl. 13.30. Är det fler som ska se någon omgång av melodifestivalen "live"?

Hemma hos oss: Sovrummet

image206
När mäklaren var klar med fotograferingen passade jag på och tog några bilder med min egen kamera. Ingen extern blixt till hjälp tyvärr, men de blev ok ändå. För den som är nyfken så är det alltså så här det ser ut i vårt sovrum just nu. Det är dock inte varje dag som det är så här undanplockat och bäddat, det kan jag väl erkänna direkt :). Överkastet har min mormor virkat.

Foto: Privat

Äntligen fredag!

image201
Efter ett par veckor med fullt upp på jobbet och hemma med röjning, städning och piff inför dagens fotografering är det nu äntligen fredag. Under veckan har vi hunnit med Byggsamrådet på kommunen vilket mest var formalia. Ytterligare kostnader kom till (som vanligt), den här gången radonsäkring för ca 7000:- och stenkista för knappa 9000:-. Inte kul, men det är bara att bita ihop. Annars är det nu grönt att börja med bygget, så om några veckor drar arbetet igång på tomten och plattan ska gjutas. Idag rinde vår byggledare Peter och vi bokade in byggstartsmötet till nästa torsdag. Då ska alla ritningar gås igenom och ev ändringar av tex eldragningar ska tas upp. Spännande, då kommer det nog kännas lite mer på riktigt. Det första huset på området (ett Skagerrak) är nu rest så i helgen tar vi nog en sväng förbi och tittar i dagsljus.

Ikväll blir det fredagsmys här, jag har köpt färsk tortellini med tre olika fyllningar på en delikatessbutik i stan och barnen är lovade popcorn till Let's Dance. Att jag vann andrapris i vinlotteriet på jobbet (sex flaskor) gör ju inte det hela sämre :).

Trevlig helg!

Foto: Privat (köpte ranunkler häromdagen, min nya favorit)

Det här är inte vår vecka

I förmiddags rinde de från dagis och berättade att Ida ramlat i "dockis" och fått ett djupt hack i pannan som måste sys. Snabbt telefonsamtal till morfar som kom och hämtade mig på jobbet och körde mig till dagis (maken satt ute hos kund på längre avstånd). Väl på dagis kunde även jag konstatera att det ca tre cm långa jacket längs nästan hela ögonbrynet definitivt behövde sys, det glipade nästan fem mm. Morfar skjutsade upp oss till akuten där mormor anslöt i barnväntrummet. Tack och lov behövde vi inte vänta alltför länge på att få komma in. Efter en halvtimme med lokalbedövande kompress samlades sammanlagt sju personer kring Ida när stygnen skulle läggas. Snälla sköterskan Lottie som tog emot oss och satte första kompressen, fantastiska anestesisköterskan Karin som gav Ida lustgas under tiden som doktor Li sydde, en läkarstudent, en tjej som läste saga för Ida, och så jag och mormor. Personalen gjorde ett toppenjobb och Ida blev sydd, tejpad och omplåstrad utan en tår. Saft, glass och småfigurer bjöds efteråt för att hon varit så duktig. På väg hem köpte vi Nuggets på hamburgerrestaurangen och hade picknick i vardagsrummet, Ida och jag. 

Allt blev bra till slut och även Moa mår bra nu, men det är helt klart inte vår vecka.  

Till badrummet

image200
Som jag skrivit om tidigare funderar jag på en stege att hänga handdukar på i badrummet och häromdagen hittade jag en på Åhléns som såg helt ok ut. Det krävs nog några lager lack om den ska tåla blöta handdukar, men annars var utseendet och framför allt priset rätt.

Akutbesök hos tandläkaren

image197
Idag ringde de från skolan och berättade att Moa ramlat i korridoren och slagit ut två framtänder i överkäken. En av dem har varit lite lös men inte den andra. Fläskläpp och en massa blod, men hon var ganska ok när vi hämtade henne. Samtal till försäkringsbolaget och tandläkaren och en timme senare hade hon fått se sina kommande tänder på bild och fått sina utslagna tänder lagda i en liten tandkista av den trevlige tandläkaren på bilden ovan. Ingen fara sa han, hon skulle troligen tappat dem snart ändå. Moa har tittat sig i spegeln en del, men tycker som tur är att hon är söt med sin stora glugg, precis som mamma och pappa :).


Vid matbordet?

image196
Proverna från Sandbergs kom i fredags, toppen med snabb leverans. Nova som vi funderade på till Idas rum riskerar att bli lite intetsägande eftersom det är ganska långt mellan de färgade stjärnorna, så vi letar vidare. Däremot gillade både maken och jag Sophie i grått som syns på bilden ovan och den är en stark kandidat till att sitta som fondvägg vid matbordet. Eftersom vi har öppen planlösning mellan kök, mat- och vardagsrum krävs det mycket eftertanke när den ytan ska färgsättas och jag funderar starkt på att ta hjälp av ett proffs.

Idag har vi kört två vändor till förrådet med kartonger, en bokhylla och en garderob, varit på IKEA och köpt lite mindre flyttkartonger och trådbackar till en befintlig garderob och jag har även strukturerat om Moas garderob (jag hann inte med hela rummet till hennes stora besvikelse). En ny enkel matta blev det vid soffan och min underbara mor har i helgen inte bara tagit hand om mina barn, hon har även sytt en gardinkappa som nu sitter i TV-rumsfönstret. Tack snälla söta mamma, det blev jättebra! Sakta men säkert börjar huset bli i tillräckligt gott skick för att klara en visning.

Paus

image195
Igår kväll körde vi hem tjejerna till mormor&morfar för att hämta dem igen på söndag. En lugn och skön helg på tu man hand kan man kanske tro att vi skulle ha, men så är inte fallet. I förmiddags fyllde vi den lånade släpkärran med skräp och åkte till tippen. Nu har vi ätit lunch och ska ta varsin kopp kaffe/te innan vi börjar packa undan sådant som vi inte vill ha framme under fotografering och visning. Klädgarderoben ska rensas, en bokhylla tömmas och ställas undan mm, mm. Vi har hyrt ett förråd där vi kan ställa undan allt och det är jag väldigt glad för. Annars har vädret spelat oss spratt här idag. Det har gått från regn till solsken, till hagel och nu snöar det, skönt att vi ska vara inne ett tag. 

Hoppas ni andra får en fortsatt trevlig helg!

Bild: Den underbara koppen Swedish Grace från Rörstrand. Vi har dem tyvärr inte, men om någon vill köpa dem åt oss i vitt tar jag tacksamt emot :).

RSS 2.0