Grönt är skönt

Vår gamla dammsugare har blivit förpassade till garaget och under veckan har jag tagit det värsta med vår Ergo, men idag när jag behövde gå över hela undervåningen räckte inte batteriet till. En ny "riktig" dammsugare behöver inhandlas och jag är lite sugen på en Electrolux Ultrasilencer Green. Hyfsat snygg, tyst och energisnål - form och funktion i ett! Någon som har den eller vill rekommendera någon annan riktigt effektiv dammsugare (som gärna får vara snygg också)?


Första bilderna

Det finns myyyycket kvar att göra hemma, vilket syns både på bilderna ni får se idag och men framför allt i de rum ni inte får se än :). Det blir dock bättre för varje dag och imorgon kommer mormor&morfar och hjälper oss att sätta upp skåp i tvättstugan. Då blir vi av med några kartonger med lakan och handdukar som ska förvaras därinne.

Igår kväll fick maken igång bredband och ip-telefoni, men då hade jag inte tid att redigera bilderna så ni får ha överseende med att de är lite mörka.


Så här såg det ut i hallen imorse. De leriga spåren av skor och kattfötter syns inte så mycket va? :) Krokar för jackor mm ska upp på väggen till vänster i bild.


Matrummet. Ni får försöka bortse från kartonger, barntofflor, porslin, laddare till borrmaskin mm... Lampan över border ska vid tillfälle bytas ut, gärna mot två Under Cover i klarglas från Le Klint.


Panoramafönster med härlig utsikt i vardagsrummet. Här vill vi ha en snurrfåtölj.


En glimt av lilla badrummet. Spegeln vi beställde blev jättebra, och gör att det lilla badrummet känns lite större. Och tvålpumpen från Vipp, ruskigt dyr men väl värd sina pengar. Vi samlar just nu mod för att börja borra och sätta upp krokar, än så länge använder vi sugproppsvarianten. Ett högskåp väntar på montering, därför får ni inte se någon bild där golvet är med :).


Det här är vad jag ser när jag vaknar på morgonen.

Bilder: Privata

Efterlysning - Dörrstopp

Klicka för att se nästa bild
I helgen hade vi otrolig tur med vädret och solen sken så skönt på oss, men med tre stora takfönster blir det en aning för varmt i allrummet. Korsdrag är inga probem att få till, men innerdörrarna slår igen med rejäla smällar och då uteblir ju effekten. Just nu finns det kartonger att tillgå, men jag efterlyser snygga, inte alltför dyra, gärna barn- och parkettvänliga dörrstopp. Tips någon?

Jag glömde tyvärr kameran hemma idag så de utlovade bilderna får nog vänta till imorgon, sorry.

Bild: RoligaPrylar

Nu har vi flyttat!

I fredags var det slutbesiktning, allt var ok och vi fick nycklarna vid 10.30. Sen var det bara att sätta igång med flytten och vi vill skicka ett MEGASTORT TACK till familj och vänner som hjälpte oss med flytten och även tog hand om barnen under tiden. Ni är bäst!

Vi börjar så smått (läs: det finns hopp om att snart :) ) komma i ordning på bottenvåningen och har varit den klassiska vändan till IKEA och köpt soffa till allrummet, bänkskiva (som morfar monterat, TACK) och skåp till tvättstugan och högskåp till lilla badrummet. I hallgarderoben står fortfarande allt i kartonger, vid tillfälle ska inredning införskaffas dit också. Övervåningen är just nu mest en röra av leksaker och kartonger, men man kan ju inte hinna allt på en helg. Maken har slitit i gamla huset som nu är färdigstädat, försäljningen ska göras klar på torsdag.

Vi trivs jättebra men det tar nog ett litet tag till innan vi känner oss riktigt hemma. Det har varit fullt ös sedan i fredags så vi har bara haft några korta stunder att reflektera över att det härliga, supersnygga hus vi jobbat på så länge äntligen är vårt hem. Jag ska försöka lägga upp lite bilder imorgon (skriver detta från jobbet då vi inte fått igång uppkopplingen ännu).  

För länge, länge sedan...

... närmare bestämt i oktober förra året, såg det ut så här. Och på fredag morgon är det slutbesiktning och vi får börja flytta in....helt otroligt! Under hela tiden bygget pågått har vi visserligen besökt huset ofta men aldrig kunnat stanna några längre stunder, men på fredag blir huset vårt alldeles, alldeles egna :).

Vår gamla, slitna soffa får följa med tills vi beställt och fått hem en ny, det kommer ta ett tag innan vi fixat med de förvaringslösningar  (och annat) som behövs runt om i huset, men vi kan flytta in, "boa" in oss och känna efter hur vi ska inreda för att huset ska kännas som "vi". Och barnen längtar efter att få bo så nära sina kompisar. Det är underbart att se hur alla barn på gatan, stora som små, killar som tjejer, leker så bra ihop så fort vi är där uppe. Lite lätt Bullerby-känsla faktiskt :).

Imorgon kommer några killar och drar in fiber i huset så förhoppningsvis ska vi kunna vara uppkopplade ganska snart efter flytten (obs jag skrev förhoppningsvis...). När det gäller telefonin väntar vi fortfarande på hårdvara så vi får väl se hur det går med den inkopplingen. Tur att det finns mobiltelefoner.

"Ta av dig skorna..."

Idag var jag uppe vid huset och lämnade den sista utelampan till elektrikern. Jag fick parkera bredvid grannens tomt eftersom det stod en stor kran mitt i gatan och lyfte upp takstolar på det tredje Kornett-huset på vår gata. Om någon vill se tre olika varianter av Kornett så är ni välkomna att kika förbi :). Jag förstår att många vill bygga just det huset, vi har ju själva valt det för att vi tycker att det är så snyggt, men jag är ändå glad att våra hus ser så olika ut.

Eftersom vår dörr var öppen tog jag en vända i huset och kunde konstatera att sedan kontrollbesiktningen för en vecka sedan har noll och intet hänt i huset. Vi hade bl a en anmärkning på dörren under diskbänken i tvättstugan så en ny diskbänk stod inplastad i hallen, men i övrigt har alltså inget åtgärdats ännu. Slutbesiktningen är bokad till fredag morgon kl. 9 så de kommer ha lite att göra de dagar som är kvar...

Efter tips från fixa&dona har jag införskaffat en avtorkningsmatta att ha innanför dörren i tvättstugan/groventrén. Mattan kommer från Forbo och finns i flera färger, men jag valde en mörk för att passa det schackrutiga golvet. Förhoppningen är att jag ska slippa våttorka golvet varje dag, vilket jag garanterat skulle bli tvungen till utan mattan med tanke på leran och regnet. Mattan kostade ca 150:-/meter.

Foto: Privat

Inköp i sista minuten

I fredags åkte jag för att köpa fotskrapan jag skrev om tidigare (det har regnat av och till i flera veckor här) och fick med mig lite annat trevligt när jag ändå var igång. Cord lamp från Design House Stockholm, designad av FormUsWithLove, har jag varit förtjust i länge och nu äntligen blev det ett inköp till vardagsrummet. Jag tror att den kommer knyta an bra till lamporna över köksbänken som vi ska köpa textilsladd till. Förutom detta slank en tygväska från Lexington med, det var halva priset på sommarsakerna...

Imorgon åker maken till Norge, kommer hem på torsdag och på fredag har vi slutbesiktning, så i helgen har vi packat för fullt och även varit en vända till tippen. Nu står ca 70 kartonger klara och ett tiotal väntar på att bli fyllda med det sista som vi fortfarande behöver ha tillgängligt.

Vi har också köpt barstolar på Nordik (liknande dessa) för frukostar och barhäng vid ovan nämnda köksbänk, så förutom vädret får man nog säga att det varit en riktigt bra helg, hur har ni haft det?

På önskelistan

 

Redan 1955 formgav Yngve Ekström stolen Arka som nu nyproduceras av Stolab. En Arka i svart skulle jag mycket gärna ställa i hallen, jag tror att det skulle bryta av fint där. Jag skulle nog ha den utan kudde, eller kanske med en något mindre elefantkudde från Svenskt Tenn :).

Ernst suktade i över tio år innan han köpte länstolen från Norrgavel, har ni någon/några riktiga designklassiker som ni suktar efter?

Fler bilder

Efter besiktningen igår tog jag lite fler kort som förhoppningsvis ger en bättre bild av hur huset är planerat. Ni som följt bloggen ett tag har säkert sett flera av vinklarna tidigare, men jag tar med dem ändå för att ge en bättre helhetsbild. Jag är inte helt överens med Photoshop så färgerna är tyvärr lite off på en del bilder.


Bild tagen från hallen mot matrum och vardagsrum. Köket ligger till vänster och lilla hallen mot tvättstugan är till höger.


Ja, ni ser ju själva vad det här är :). Paketen på bänken innehåller bla extra hyllplan som vi beställt till garderoberna i barnens rum.


Köket snett till vänter, matrum i mitten och vardagsrum till höger. Ett av tillvalen vi gjort på elritningen är att sätta spottar i fönstersmygarna för mysbelysning och det blev jättebra.


Vår underbara utsikt, och då menar jag inte leråkern.


Vardagsrummet från matrummet. Kök och hall till höger, sovrum rakt fram.


Vardagsrum och hall sett från matrummet.


Trappan upp från hallen.


Allrummet.


Mot söder ligger ett sovrum och vårt arbetsrum. Vi har valt att inte bygga in rökröret från kaminen, mest för att vi tycker att det är snyggt men även för att direkt kunna se om något händer med röret, om det blir otätt osv. Kaminen är förresten provtryckt och klar och fakturan ligger i hallen :).


I standardutförande är det bara ett räcke mellan allrum och vardagsrum, men vi har satt igen den väggen och istället satt i tre innerfönster.


Mot norr ligger ett sovrum och det stora badrummet.


Badrummet med ett vanligt hörnbadkar utan bubbel.


Badrumsmöbler från Vedum, det mörka mitt i bild är duschen.

Det var allt för den här gången. Har ni frågor så skriv gärna en kommentar eller skicka ett mail.

Bilder: Privata

Puhhhhh

Kontrollbesiktningen imorse gick bra, en del mindre anmärkningar, några saker som ska bytas ut, justeras och flyttas, men troligen inget som inte går att ordna till vår belåtenhet innan flytten. Skönt! Efter besiktningen fick maken och jag en stund själva i huset för att mäta inför beställning av härdad glasskiva ovanför spishällen och för skåpen och bänkskivan i tvättstugan och det blev så tyst och lugnt när dörren stängdes. Det kändes konstigt att åka därifrån, men snart, snart kan jag sitta där med en kopp te och blicka ut över åkrarna och bara njuta (vi såg förresten två rådjur där idag).

Jag tog en hel del kort men det har varit en aning hysteriskt på jobbet idag så jag orkar tyvärr inte fixa med några bilder ikväll, men förhoppningsvis imorgon. Maken ska till Norge på jobb måndag till torsdag nästa vecka (jepp, han kommer hem kvällen innan slutbesiktningen) så vi har en hel del att fixa med under veckan och helgen innan han åker. Det ska bli sååå underbart att komma in i huset men just nu känns det inte riktigt som att jag har full koll på läget :). En veckas semester innan flytten hade inte suttit fel.

God natt!

Nästan färdigt

I helgen har vi kastat, gett bort och packat ner hur mycket saker som helst. Det står ca 40 kartonger spridda i huset och garaget och då är det ändå en hel del kvar att packa. Tur att vi har snälla vänner som hjälper oss att flytta! Imorgon är det alltså kontrollbesiktning vilket betyder att huset är i det närmaste färdigt. Här kommer lite bilder från bottenvåningen, som maken tog i fredags när han och barnen gjorde ett besök i huset. Sedan vi började ta bilder i huset har längtan efter ett vidvinkelobjektiv blivit större och större.

"Råplank" uppsatt och målat. Den stängda dörren går till dusch/WC.


Ofogat, ostädat skiffer i hallen.


Kaminen, en Contura 685. Hallen ligger till höger och vårt sovrum till vänster.


Vitvaror från Siemens (ni får blunda för fingeravtrycken, tips på ytbehandling mottages tacksamt).


Ida studerar hur soptunnan fungerar.


Fläkten, en Thermex Vertical 810.


Dusch/WC. Spegeln vi beställde blev jättebra, liksom blandaren från Gustavsberg. Bytet från valnötsfront till vit front blev också helt rätt (det saknas en täckskiva).


Duschväggarna som ska bytas ut, vi beställde raka väggar...


Lumigarderoben i sovrummet. Jag kan ju säga som så att inredningen behöver kompletteras.


Tvättstugan. Bänkskiva och överskåp ska vi fixa med själva.

Bilder: Privata

På måndag

På måndag är det en stor dag i dubbel bemärkelse :). Klockan 9.00 är det kontrollbesiktning av huset. I stort sett allt i huset är färdigt nu så på måndag ska vi träffa byggledare och besiktningsman vid huset och gå igenom det för att hitta de skavanker och fel som behöver åtgärdas. Igår kväll när vi kikade in genom fönstren var alla verktyg och allt byggmaterial bortstädat och skydd på dörrar, luckor, bänkskivor och vitvaror var borttaget. Det såg väldigt tomt ut, men om exakt två veckor kommer vi få nyckeln och börja fylla huset med liv och rörelse. Det känns sååå overkligt, trots att vi har levt och andats detta husbygge i över ett år.

I förrgår fixade maken ett nytt kraftaggregat till vår stationära dator så ikväll eller i helgen hoppas jag kunna lägga upp lite fler bilder inifrån huset. Nedan kan ni se hur planlösningen på vårt Myresjöhus Kornett ser ut.

Det andra som är värt att firas på måndag är att bloggen fyller 1 år! Jag återkommer om hur det ska firas.
image82

Inspiration: Allrum


När vi var på IKEA häromdagen såg jag den här tuffa Klippansoffan. En sån i orange eller rött skulle passa väldigt bra i barnens allrum på övervåningen. Härligt färgglad som kontrast till de vita väggarna och det svarta rökröret från kaminen. Den är dessutom lätt att hålla ren, bara att torka av om barnen kladdar. 2-sitsvarianten är 180 cm bred, perfekt eftersom det behöver få plats en del förvaring däruppe också.

Ett lite billigare alternativ är att välja en tygklädsel, om den blir smutsig eller om man tröttnar så finns det massor av klädslar att byta till, både på IKEA och Bemz.

Bild: IKEA

Fotskrapa


Ett kort inlägg från jobbet innan jag tar cykeln och beger mig hem (fy så blöt jag kommer bli med  regnjacka men inga regnbyxor, vad tänkte jag på imorse.....?). Men maken och barnen är hos farmor&farfar så jag har en mysig kväll med gott vin och ost, Ernst och CSI att se fram emot.

Med tanke på vädret idag och vår icke-befintliga gräsmatta vid huset ska en fotskrapa inhandlas snarast. Jag har siktet inställt på denna i aluminium från Byarums Bruk och har även fått köpet "godkänt" av maken :). Byarums bruk använder återvunnet aluminium vilket är bra för miljön och det tycker jag är ett extra plus. Skrapan finns bl a att köpa hos Svenssons i Lammhult men jag tänkte åka till Lindholms och köpa min.

Ofrivillig bloggpaus

Idag på eftermiddagen hade vi ett kort strömavbrott och nu är vår stationära dator kaputt :(. Oklart vad som är fel och frågan är om det är värt att försöka laga den. Vi hade iofs tänkt köpa en bärbar dator men inte precis nu. Såå typiskt, som om det inte räckte med att torktumlaren gick sönder förra veckan, en månad innan vi ska flytta härifrån. Bläää....

Jag har tagit lite nya bilder i huset, trappräcket är på plats (jättesnyggt) och spegeln i badrummet är på plats bl a. Duschväggarna är också på plats men tyvärr har vi fått fel modell, vi har beställt raka väggar men har fått bockade. Det blir ett samtal till byggledaren på måndag och så hoppas jag att de hinner byta dem innan vi flyttar in (om tre veckor!!!!!). Jag lägger upp bilderna så snart det går.

Här hemma packar jag ett par kartonger varje dag, det är helt otroligt vad saker man har.


Lampor

Igår svalkade vi oss i några affärer för att provsitta soffor och passade även på att köpa lite lampor till nya huset. Det blev två stycken Fado till hallen, två rislampor till barnens rum (som de ska få stämpla mönster på själva) samt en lång spotskena till taket i köket. Spotskenan kommer från samma serie som de uplights som sitter i vardagsrummet.

RSS 2.0