Till veden

image194
I nya huset har vi valt till en kamin och då krävs ju något att förvara veden i. Jag har tittat på lite olika varianter tex en vedkorg av återvunna bildäck (borde tilltala maken) eller snygga trådkorgar men det jag fastnat för är Kanto från Artek i design av Pancho Nikander. En sådan i svart bredvid vår svarta kamin tror jag kan bli riktigt bra.

Tapet- och tygprover

image193
Jag har precis letat runt lite efter tapeter och hamnade bl a hos Sandberg. Tapeten på bilden ovan heter Nova och skulle passa i färg till Idas rum. Jag hittade även en tapet som heter Sophie som ev skulle passa vid matbordet så jag passade på att beställa hem några tapet- och tygprover. Det blev alltså Nova, Sophie i tre olika färgställningar (vit, grå och brun) och så tyget Tindra i två olika färgställningar. Helt gratis var det och jättesmidigt att få proverna hemskickade.

Nu ska jag titta vidare på Roomservice :)

Inspiration: Arbetsrum

image191
Jag tittar på lite olika förslag på hur man kan inreda det nya arbetsrummet. Vi ser verkligen fram emot att ha ett "riktigt" arbetsrum där man kan stänga dörren om sig. Ett förslag är ett rum med vitt som bas och sedan svart och rött eller någon/några andra starka färger (cerise, orange, grönt) som små komplement i tex pärmar, förvaringsboxar, tidskriftssamlare, anteckningsblock mm. Alla rummen på övervåningen har fransk balkongdörr så det kommer bli ljust och härligt.

I collaget ovan syns:
* Bin Bin papperskorg i design av John Brauer för Essey
* IKEA PS matta i rött
* News tidningsställ i design av Tom Stepp för Ekdals möbler
* Topan pendel i design av Verner Panton för Unique interieur
* Kassett tidskriftssamlare  i design av Jon Karlsson för IKEA
* Klassikern Billy från IKEA
* Patrik spiralblock från Åhléns
* Glasgow bordslampa i design av David Taylor för Bsweden
* World Map väggdekoration i design av Trine Andersen för Ferm Living (jag vet att det tjatats mycket om denna men för att vara väggdekoration tycker jag att den är riktigt snygg)
* Myran i design av Arne Jacobsen för Fritz Hansen. Helst vill jag ha modell 3100 med tre ben.

Jag återkommer med mer inspiration för arbetsrummet som inte är fullt så "modern & trendig".

Byggsamråd om en vecka

image185
Idag ringde vår byggledare Peter och vi har nu ett Byggsamråd inbokat nästa vecka. Byggsamrådet är ett krav för att man ska få sätta igång med arbetet på tomten och det är någon från Byggnadsnämnden, vår byggledare, vi samt vår KA som ska träffas. Ett kort möte som mest är formalia om jag förstått det hela rätt, men kul ändå att det börjar hända saker. Om sex veckor kommer vårt hus!

Boverket beskriver ett Byggsamråd så här:


Byggsamråd


Byggnadsnämnden ska snarast kalla till ett byggsamråd när en bygganmälan har kommit in till nämnden. Ibland kan nämnden anse att ett byggsamråd inte behövs, men samråd ska ändå alltid hållas om byggherren begär det.   De som kallas till ett byggsamråd är byggherren, den kvalitetsansvarige samt andra som utses av byggnadsnämnden. Man går bland annat igenom planeringen av arbetetena och vilka kontroller som ska göras för att bygglagstiftningens krav ska antas kunna bli uppfyllda.

Kontrollen ska i första hand ske genom byggherrens dokumenterade egenkontroll. Om byggnadsnämnden bedömer att denna egenkontroll inte är tillräcklig kan nämnden besluta om kontroll av vissa egenskaper av sakkunniga, som är fristående till byggherrens projektorganisation.


Beslut om kontrollplan


Byggnadsnämnden ska ta ställning till den kontroll som behövs och besluta om en kontrollplan för arbetena. Beslut om kontrollplanen ska tas vid byggsamrådet eller så snart som möjligt därefter.

Foto: Privat

Hemma hos oss: Vitmålat i köket

image183
I helgen blev vi klara med målningen i köket. Från att ha varit grönt, lingon&blåbär och tjock bård på mitten (ni skymtar lite av det på den här bilden från hallen) är det nu vitt, vitt, vitt. Allt annat är fortfarande detsamma (köksbordet med stolar åker ut när vi flyttar) men luckorna fick nya handtag och det blev ett rejält lyft. Tänk att så lite kan göra så mycket.

Moa och jag är rejält förkylda och är därför hemma idag. I ett svagt ögonblick lovade jag att vi skulle baka havreflarn innan vi hämtar Ida vid 15-tiden, så det är väl bäst att sätta igång nu...

Inspiration till Idas rum

image182
Ida är för tillfället väldigt förtjust i Spiderman. Igår när vi var och handlade köpte vi alla varsin tidning, en om bilar till pappa, en om inredning till mamma, Barbie till Moa och så klart Spiderman till Ida :). Hon har i ett par dagar sagt att hon vill ha rött och rosa i sitt nya rum (troligen för att behaga mamma), men när jag idag frågade om hon inte ville ha rött och blått som Spiderman lyste hon upp som en sol och sa "Kan man det?. Du kan inte få Spiderman på väggen sa jag (jo, jag vet att det finns sådana tapeter) men vi kan inreda rummet i rött och blått. Hon blev mycket nöjd med detta så det satsar vi på. Även om hon troligen snart tröttnar på Spiderman så funkar ju alltid rött, blått och vitt. Bilden ovan hittade jag bland pojkrummen hos LivingEtc (är det färgerna eller flygplanet som gör det till ett pojkrum???) och jag gillar de klara färgerna. Helst skulle jag nog vilja ha lite mer färg på åtminstone någon av väggarna också, så jag letar vidare efter mer inspiration.

I helgen har vi målat färdigt i köket (bilder kommer senare) och köpt nytt golv till Idas rum. Idag har vi tömt hennes rum för att imorgon börja lägga golvet, så inatt sover hon i Moas rum. Lite mysigt tror jag att båda tycker.

Göra gammalt till nytt?

image181
Via Tre trappor utan hiss hittade jag Repris Design som säljer designmöbler från hela 1900-talet. Butiken ligger dessutom här i stan, vilket jag inte hade en aning om. När jag tittade runt på hemsidan hittade jag den här tuffa fåtöljen som jag genast blev förtjust i. Färgen är inte min favorit, men omklädd i ljusgrått tror jag den skulle bli jättesnygg. Någon som vet vad det kan tänkas kosta att klä om ett par sådana här fåtöljer?

Tji fick jag

Jag fick nyss mail från Adlibris att Paolo Robertos bok är slut (igen). Efter tips från Tindra som jag är den nu beställd från Bokus som levererar vecka 6. Tack Tindra för tipset!

Ny bokbeställning

image180
Eftersom det troligen inte blir någon resa till Gotland i sommar (vi ska bl a måla nya huset) så beställde jag istället boken Café Gotland. I den kan man läsa (och drömma) om ett stort antal caféer på ön och det bästa av allt, få recepten till deras egna favoriter. Jag gjorde även ytterligare ett försöka att beställa Paolo Robertos kokbok Mina fastrars mat. Den har varit slutsåld länge och när jag första gången fick besked att den gick att beställa så gjorde jag det, glad i hågen. Efter två dagar fick jag besked att boken var slut och hade tagits bort från min beställning! Tur att jag beställt Två systrars söta så at jag hade något att trösta mig med. Nästa gång jag fick besked att boken fanns på lager hade den tagit slut igen innan jag var hemma från jobbet och kunde göra en beställning. Tredje gången gillt hoppas jag på nu, återkommer med rapport om några dagar. Tills dess boken landar här går det att provläsa den hos Adlibris.

En plats för ro

image179
När man bygger ett hus med så öppen planlösning som vårt är det extra viktigt att se till att det finns platser att dra sig undan till. Platser där man kan koppla av och vara för sig själv (utan att behöva stänga in sig på toaletten :)). Det nya arbetsrummet ger den möjligheten, men en annan sådan plats skulle vi kunna få i sovrummet med den här länstolen från Norrgavel. Jag vet inte hur bekväm den är med ribbor i ryggen, men jag tycker mycket om utseendet på den. Den känns väldigt äkta på något sätt, kanske har det att göra med materialen. Just den här färgkombinationen med den såpade asken och den mörkgrå ullen tilltalar mig mycket. Det finns även en variant i oljad bok med klädsel i ljusgrå ull eller fårskinn som jag gillar.

Trivselhus visningshelg

image178
I helgen har Trivselhus visning i Ekängen och jag hoppas att vi kan trotsa stormen och regnet och åka dit och titta. Även om vi bygger hus med Myresjöhus så hoppas jag få inspiration till färgsättning, kakel-/klinker-val mm. I övrigt ska helgen ägnas åt att riva tapetbård i köket och ev hinner vi med lite skridskoåkning också.

Ha en trevlig helg!

Bild: Trivselhus

Enkel och god fredagsmiddag

image176
Kära vännen W och jag försöker äta lunch ihop en gång i veckan för att kunna prata utan makar och barn. Vi har alltid mycket trevligt och tiden går alldeles för fort men det gör ju samtidigt att vi ser fram emot nästa träff. En lunch bjöd hon på en mycket enkel och fräsch rätt med lite italiensk touch som maken och jag ofta fixar till när vi vill ha något som går snabbt men känns roligare än köttbullar och makaroner :). Det är toppen en fredagkväll när man är trött efter veckans jobb och inte har lust att stå vid spisen längre än nödvändigt. Det är lite "man tager vad man haver" men vi brukar ha detta:

Spagetti
Olivolja
Parmaskinka
Soltorkade tomater
Körsbärstomater
Marinerade vitlökar
Färsk basilika
Parmesanost
Flingsalt

Lägg upp i olika skålar och fat så får var och en servera sig själv. Lite bröd och ett gott rödvin är allt som behövs till.

Bild: Privat

En rosa dröm...?

image173
Moa har ju gått från att vilja ha orange till att vilja ha rosa i sitt rum (och en svart vägg, men den hoppas vi kunna förhandla bort). Jag har därför letat efter rosa inspiration till hennes rum och eftersom rosa är vårens "inne"-färg så finns det en hel del att titta på. Bilderna ovan som visar rosa produkter från Gant och Linum hittade jag hos Elle Interiör och jag gillar att det trots att det är rosa så det förslår inte är puttinuttigt. Jag tror att det kan bli snyggt med en lite starkare rosa/cerise färg i Moas rum, vi får väl se om hon tycker likadant.

Bilderna nedan kommer från Plaza Interiör och jag gillar idén med krokarna längs väggen som blir både förvaring och en snygg inredningsdetalj.

image175

Besiktning

image172
Nu börjar så smått verkligheten att komma ifatt oss. Hittills har vi drömt och fantiserat och valt till och valt bort saker, men husbygget har ändå känts lite overkligt. Nu börjar det dock rulla på med allt annat som måste fixas innan vi kan flytta och närmast i tid ligger försäljningen av det hus vi bor i nu. På torsdag kommer en kille och besiktigar vårt hus, håll tummarna att allt ser ut som det ska. Därefter ska vi måla om i köket och lägga nytt golv (och ev måla om) i Idas rum. Vi har några veckor på oss innan bilder ska tas och annonsen läggas ut. Idag kollade vi upp lite olika alternativ till magasinering av flyttkartonger mm så att vi kan börja tömma vinden och rensa ut lite grann innan visningen. Det ska bli så skönt när hela försäljningskarusellen är över och vi kan fokusera på det nya huset.

Bild från Myresjöhus. Märks det att vi snart ska välja kakel och klinker? :)

Inspiration: Badrum

image171
Jag avslutar helgen med den här inspirationsbilden som jag hittade hos Homes & Gardens. Våra badrum kommer inte möbleras som på bilden, men jag tycker mycket om färgerna och känslan i bilden, och jag är väldigt förtjust i stegen till vänster i bild att hänga handdukar på. Något liknande vill jag gärna ha när vi flyttar.

Och så här blev det...

image170
Julgransplundringen är över, julen är äntligen ordentligt bortstädad (bortsett från ett barr eller trettio) och barnen tittar på Hitta Nemo. I förmiddags hade jag ett litet bak-maraton och bakade havreflarn, biscotti, ananaspaj och så blev det marmorerade brownies med hallon ur Två systrars söta. De blev mycket goda, så jag tänkte dela med mig av receptet. Mina hade behövt ca dubbla tiden i ugnen för att få helt rätt konsistens eftersom jag använde en lite mindre form, och man kan med fördel dubbla cream cheese-smeten.

Marmorerade brownies med hallon, ca 15 rutor:
300 g mörk choklad (minst 50% kakaohalt)
200 g smör
2 dl socker
4 ägg
3 1/2 dl vetemjöl (jag använde dinkelmjöl)
1 tsk vaniljsocker

Cream cheese-smet
200 g cream cheese
1/2 dl socker
1 ägg
1 msk vetemjöl (dinkel igen)

ca 2 dl hallon

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en ugnsform, ca 20 x 30 cm.

Börja med chokladsmeten. Smält choklad och smör över vattenbad. Vispa ägg och socker ljust och poröst. Rör i den smälta chokladen och smöret och tillsätt sedan mjöl och vaniljsocker. Blanda till en slät smet.

Vispa i en separat skål ihop alla ingredienser till cream cheese-smeten.

Häll först chokladsmeten i formen, sedan cream cheese-smeten. Dra med en kniv några tag i smeten så att de blandas lätt. Avsluta med att försiktigt trycka ner hallonen över hela ytan.

Grädda i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna på ett galler och ställ in i kylen minst 1 timme. Skär sedan i rutor.

Foto: Privat

Njutning

image169

Idag landade Två systrars söta i brevlådan och jag kan bara säga; Vilken underbar bok! Fantastiska bilder och recept som får det att vattnas i munnen. På söndag ska vi ha julgransplundring här hemma med ett gäng vänner och deras barn och det vore ju ett ypperligt tillfälle att prova något av recepten...ska bara försöka bestämma mig för ett av dem, eller tre :).

Imorgon eftermiddag blir det skridskoåkning med kollegan L och hennes familj, det är första gången som våra tjejer står på ett par skridskor. Det kommer bli en riktigt mysig helg och jag önskar er alla detsamma!

"Det är inte Gästabudet jag minns bäst"

image167
"Idag bor jag i en annan skärgårdsstad, men Nyköping är fortfarande min stad och jag återvänder ofta. När jag promenerar på Storgatan, följer åns brusande vatten från Stadsbron ner till hamnen eller tittar in på Hellmans och Pelles Lusthus är jag hela tiden omgiven av platser och byggnader som betyder något alldeles speciellt för mig. Och det är dem som jag velat visa sig med mitt Nyköpingstyg."

Så skriver Jesper Wahlström om tankarna bakom skapandet av Nyköpingstyget. Tillsammans med hustrun Linda driver han Avtryck Form & Design som förutom Nyköpingstyget även skapat Vaxholmstyget och Kinnekulletyget.

När vi var uppe hos svärföräldrarna över jul lämnade maken och jag barnen med farmor en förmiddag och åkte in till Nyköping. En av mina favoritbutiker där är just ovan nämnda Hellmans, en väldigt mysig inredningsbutik som även har café. När vi åt lunch där fick jag se Jespers tyg hängande på väggen och tyckte genast om det svartvita, grafiska uttrycket. Eftersom maken är född och uppvuxen utanför Nyköping och har resten av sin familj kvar där så skulle det bli mer än bara ett snyggt tyg för oss att ha hemma och jag gillar att ha saker omkring mig som betyder något speciellt. Någon av produkterna med Nyköpingstryck kommer med all säkerhet finnas i vårt nya hus till hösten.

Bygganmälan

image166
Idag fick vi brev från Byggnämndskontoret att de registrerat vår bygganmälan. För lite drygt fyra månader sedan gjorde vi vår slutbeställning och nu börjar det så smått att röra på sig. På tomtområdet har de börjat gräva, vissa tomter behöver fyllas upp  medans man behöver sänka marknivån på andra. När vi var uppe och tittade i helgen låg en hög med frigolit bredvid en av tomterna och första grunden ska gjutas närmaste veckan om vi är rätt informerade. Vår grund ska gjutas först om någon månad men tiden har gått fort hittills så snart kör de igång på allvar. Två månader till stomleverans, det är knappt jag kan fatta det.

Bild: Privat

Var bloggar du?

image164
Jag har blivit utmanad av Tindra som jag att visa hur det ser ut där jag sitter och bloggar. I väntan på nytt, större hus med "riktigt" arbetsrum så har vi skrivborden i allrummet. Ingen toppenlösning och inte särskilt vacker heller, men det är där jag sitter när jag bloggar, surfar och pysslar (och jobbar, men nu är det ju nöje vi pratar om). Eftersom bordsskivan i körsbär och tapeten i svagt aprikos och grönt inte är mina favoriter så blev det en svartvit bild.

Jag utmanar inte tre nya bloggare, men om någon som läser här känner för att visa sitt bloggställe så får ni gärna skriva en kommentar så att jag kan kika in.

Bild: Privat

En chock för kroppen

image162
Idag var första dagen på jobbet efter två veckors julledighet. Inte så att jag längtade direkt men dagen blev riktigt bra ändå och en riktig chock för kroppen. Från att ha sovit till minst åtta på morgonen under ledigheten ringde nu klockan 05.45.....behöver jag säga att jag tryckte på Snoooozzzzzzzze? Sen var det dock bara att pallra sig in i duschen och iväg till jobbet efter att ha lämnat barnen. Nästa chock för kroppen blev på lunchen när jag gick på mitt första Body Pump-pass på ca ett halvår! Jobbigt, jobbigt och ont, ont, men sååå underbart efteråt. Påminn mig om det de närmaste dagarna när jag klagar över min grymma träningsvärk :). Det är så skönt att vara igång med träningen igen efter en höst med alldeles för mycket jobb och pussel med tider och ingen tid att träna. Mycket jobb och pussel gäller fortfarande, men om jag ska orka med allt så måste jag sköt om mig själv bättre, och det har jag alltså börjat med nu. Nästa pass är på onsdag (aj, aj) och sen blir det eventuellt ett kort avslutande spinningpass innan helgen. Yes, jag är äntligen tillbaka på banan!

Bild: Adidas. Mina träningsskor har jag haft ett antal år nu så de på bilden vore inte helt fel, kanske i födelsedagspresent om några månader?

Påfyllning i badrumsskåpet

image161
På något konstigt sätt brukar allt ta slut samtidigt i mina hudvårdsburkar och flaskor och så också denna gång. Efter lite övervägande har jag nu gjort en beställning från HQ Hair på lite hudvårdsprodukter. Eftersom jag gillar att prova lite olika saker (gärna i snygga förpackningar...) blev det denna gång Dermalogicas Special Cleansing Gel och Active Moist. Man kan göra en sk Face Mapping på Dermalogicas hemsida och det var bl a dessa produkter som jag blev rekommenderad där. Någon som provat just de produkterna? Jag har gjort beställningar från HQ Hair tidigare och det har alltid fungerat snabbt och smärtfritt.

Söndag eftermiddag

image163
Vi har haft en ganska lugn dag idag och nu till eftermiddagen bakade vi scones för lite klassiskt afternoon tea. Till dessa scones hade vi hemgjord lime curd (originalet är slut sedan länge), fantastiskt gott och superenkelt att göra. Det var första gången jag gjorde egen lime curd, men definitivt inte sista. Receptet kommer här (jag gjorde bara halva satsen):

Lime Curd

2 ägg
2 dl strösocker
4 lime, pressad saft
75 g smör, i små kuber

Vispa ägg och socker i en rostfri bunke. Tillsätt limesaften och vispa någon minut till. Koka upp vatten i en kastrull. Ställ bunken i vattenbadet. Rör ner smöret och sjud tills krämen tjocknar. Rör hela tiden. Häll upp curden i en väl rengjord burk. Låt den svalna en aning. Förslut och förvara i kylen, den håller sig några veckor.

Bild: Privat


Eld

image160
Jag sa till maken för några veckor sedan att jag gärna vill ha någon form av eldkorg till nya huset. Framför allt för att jag tycker att de är så vackra att ha tända i vintermörkret när snön ligger gnistrande vit på marken, men det skulle vara en stor mysfaktor året runt. Och i torsdags när jag var på Lindholms så stod den bara där, "min" eldkorg! Jättesnygg och till ett överkomligt pris, det måste ju bara vara meningen att vi ska ha den. Ikväll tittade jag på Stjärnorna på slottet och gissa vad som stod bredvid Arja när hon sjöng före middagen, om inte en eldkorg från Röshults! Snacka om sammanträffande. Det krävdes ingen övertalning för att få maken med på noterna, så nästa gång vi åker förbi Lindholms så blir det nog ett inköp.

Vuxenfilm

image159
Idag har vi lämnat barnen för övernattning hos mormor & morfar, laddade med stjärtlappar, skidor och snow racer. Maken fick nämligen biljetter till Arn i julklapp så den filmen ska vi gå och se ikväll. Det var ganska länge sedan vi var på bio själva så det ska bli riktigt trevligt. Maken lyssnade sig igenom Jan Guillous Arn-böcker under sommarens husmålning, men jag är dåligt påläst så för mig blir allt nytt. Snart är det dags att börja jobba igen så jag njuter så mycket jag kan av de sista lediga dagarna.


Egentid

image158
Det är verkligen underbart att få vara ledig så här länge och umgås en massa med familj och vänner, men någon egentid har det inte direkt blivit möjlighet till och det har jag saknat. Men så idag dök tillfället upp och jag hann på två timmar med Epok (en lokal inredningsbutik), IKEA och Lindholms, snacka om bedrift :). På Epok bytte jag en dublett-julklapp och passade på att fynda två Nissar från Maileg på rea, på IKEA blev det lite nya kuddar, örngott och ljuslyktor och på Lindholms köpte jag till några Lexington-handdukar. Just ja, jag hann faktiskt med blomsterhandeln också där jag köpte en garderobsblomma som nu har ersatt hyacinten i min höga Cult-kruka. Skapligt effektiv, eller vad säger ni?  En riktigt lyckad dag för hela familjen, barnen har varit ute och lekt i snön mest hela tiden och nu sitter de uppkrupna i soffan för att titta på Shrek 3.

Bilder: Privata

Då var det problemet löst....eller?

image156
Jag skrev ju nyligen om Moas nya rum och att vi hittat en bra mix av färger till orange som hon vill ha, men att Idas rum fortfarande inte fallit på plats riktigt. Hon vill ha blått har hon sagt hela tiden, men längre än så har vi inte kommit. Idag vid middagsbordet kom diskussionen upp igen och hon sa först att hon ville ha ett prins-rum (för prinsar har ju blått, det visste ni väl?). Men efter en del funderande kom hon på vad hon verkligen vill ha, nämligen ett Spiderman-rum..... Efter Moas deklarerande att hon inte vill ha orange längre utan rosa och vitt och svart (ett kombinerat prinsess- och diskorum) får väl mamma vara glad åt Spiderman :). Återstår att se vad det till slut blir för färg i barnens rum, fortsättning följer....

RSS 2.0