Köket

Köket monterades redan för en vecka sedan men eftersom jag varit sängliggande så har det dröjt tills nu med bilder. Det återstår fortfarande en hel del (rostfria socklar, handtag, vitvaror, blandare, fläkt mm) men ni får ett hum om hur det kommer att se ut. Bänkskivan är övertäckt så jag kan tyvärr inte visa vår snygga diskho. Väggarna ska målas vita och även mosaiken vid de liggande fönstren blir vit sedan. Målaren och plattsättaren har precis dragit igång.






Sjuk :(

Efter två dagar i Stockholm på jobb och en febrig dag på jobbet ligger jag idag nedbäddad i sängen med 39 graders feber.

Min nya favorit

Häromdagen köpte vi en ny dammsugare och tänk så mycket roligare det blev :). Till och med Ida har börjat dammsuga hemma! Den står placerad i hallen och den Havanna-bruna färgen smälter in så fint med fondväggen. Den stora(?) nackdelen som vi märkt av nu när vi är fler som gärna dammsuger är att batteriet inte räcker så länge, efter ca 20 minuter måste den laddas några timmar igen. Utöver det fungerar den ypperligt för vardagsstädningen så som komplement till en "riktig" dammsugare kan jag varmt rekommendera den.

Metall

I onsdags blev jag som sagt inbjuden till en mycket trevlig smyckekväll och resultatet efter knappt två timmar (som gick alldeles för fort) blev detta halsband. Jag är jättenöjd och skulle inte ha något emot fler sådana kvällar. Det är så skönt att under några timmar fokusera totalt på det man gör och verkligen koppla bort jobbet och alla måsten. Ren lyx alltså och så får man något vackert med sig hem också :).

Detta får bli mitt sista bidrag till temaveckan.

Foto: Privat

Den snyggaste rödfärgen är svart



Jag tycker att det är jättekul att så  många av husen som är nominerade till Rödfärgspriset är svarta! Vinnaren från 2006 var också ett svart hus. Ovan ser ni min favorit i årets tävling, Nivå. Gå in ni också och rösta på er favorit.

Efter att ha läst Folksams färgtest har vi bestämt oss för att måla huset med Alcros Allmogefärg i svart istället för Nordsjöfärgs Kultur V i svart. Ingen av dem fick godkänt i testet men Alcro hade mindre mögelpåväxt än Nordsjöfärg så den får det bli. Förhoppningsvis stämmer det jag läst att svart panel blir så varm i solen att möglet "bränns" bort. Är det någon som har erfarenhet av någon av dessa färger får ni gärna skriva en kommentar eller skicka ett mail.

Jord

Torsdagens element är Jord:
"ofta föremål i keramik, kakel, porslin och tegel. Färgerna är jordtoner te.x. brunt, gult, orange, låga möbler, fyrkantiga former och inslag av stenar och berg."

Så här såg vår tomt ut innan husbygget påbörjades. Vägen var grusad och det hade förberetts för gatlyktor, men där huset nu står var bara jord.

Foto: Privat

En försenad Eld

Igår blev jag blixtinbjuden på smyckekväll hos Lotta Design (tack Eva) så jag lägger upp både onsdagens och torsdagens bidrag i temaveckan hos Ellas inspiration idag. Onsdagens element var eld, som även kunde symboliseras av saker i röda toner och djursymboler. Vad passar då bättre än kudden i elefanttyg från Svenskt Tenn som min snälla mor sytt åt mig.

Foto: Privat

Trä

Idag är det elementet  trä som gäller i temaveckan hos Ellas Inspiration och mitt bidrag får bli olivträdet som jag suktat efter länge och till slut köpte hos Systrarna Grön när de hade inspirationskväll för ett tag sedan. Det har tappat en hel del blad men nu verkar det ha acklimatiserat sig och växer och frodas. Tanken är att det ska stå vid de stora panoramafönstren i vardagsrummet när vi flyttar.

Foto: Privat

Bloggen

Idag har min blogg flyttats till blogg.se's nya plattform. Hör av er om något ser konstigt ut eller inte fungerar.

Vatten

image345
Idag börjar Ellas temavecka om de fem elementen - vatten, trä, eld, jord och metall. Dagens tema är Vatten och så här skriver Ella:

Måndag: Vatten
representeras av material som glas (som i fönster och glasbord), plast, speglar, mörka färger som svart och mörkblå, rörliga former och vatten i sig själv. Bilder på hav, fiskar, sjöar kan också stå för vattenelementet.

En av mina favoritskålar från Iittala fylld med havssalt får bli mitt bidrag.

Foto: Privat

Detaljer som gör mycket för helheten

image343
Dessa inspirerande bilder hittade jag hos Bo Bedre och det var några saker som fångade mitt öga lite extra. I bilden ovan var det dels hur de delat av det stora rummet med draperier (liknande finns på Åhléns) för att skilja på matdel och vardagsrumsdel utan att ta bort öppenheten, men framför allt var det de läckra lamporna över köksön. De passar in perfekt i miljön och just nu är jag inne på lite udda belysningsalternativ. Lamporna kommer från Artemides serie Tolomeo.

I bilden nedan är det den stora samlingen med foton som jag fastnat för. De har många olika storlekar men hålls samman av de svarta ramarna och att de är placerade i en stor kvadrat. Ett snyggt och dekorativt sätt att samla tex familjebilder, resefotografier mm. Jag gillar också blandningen av IKEA-möbler och designmöbler.

image344

Belysning

image342
Efter ett antal genomgångar med elektrikern börjar vi (förhoppningsvis) få lite koll på elen. Just nu ligger fokus på belysning och vi har några veckor på oss att införskaffa lampor till ryggåstaket och fasaden. Även belysning ovanför spegeln i dusch/WC vore bra om vi kunde hitta så att elektrikern kan installera dem direkt. Visst är det då konstigt att jag istället tittar på lampor till sovrummet? Det är på något vis mycket lättare att hitta något man inte direkt är ute efter. Vägglampan på bilden är från Belids serie Cato och jag gillar flera av lamporna i serien. Just denna tror jag skulle passa ovanför sängen och kanske att spotskenan platsar i köket? :)  

Blommor & Bin

Hoppas alla har det riktigt härligt i sommarvärmen!
image339
image340
Foton: Privata

Ny säng beställd

image338
Idag åkte vi förbi Nordik och beställde en ny säng till Moa. Eftersom det är snedtak i hennes nya rum har vi sålt hennes loftsäng och tittat på olika alternativ till en ny och till slut bestämde vi oss för sängen på bilden ovan. Eftersom hennes rum får så färgstarka tapeter ville vi ha en helvit säng och de tre lådorna under sängen slukar massor. En bild på sängen i verkligheten finns hos kompisen Emmas mamma Mia.

Ev blir det även ett påslakanset med moln på.

Nästa vecka kommer köket!

image337
På väg hem från doktorn (Ida var på återbesök pga hög sänka) åkte vi förbi huset och pratade med elektrikern och snickaren. Mycket trevliga herrar som är otroligt smidiga att ha att göra med och inte suckar det minsta över mina ändringar och frågor (det syns kanske på fakturan sen :)). Vi har nu en del saker att fundera på och några saker att fixa under de närmaste veckorna (återkommer till det), men det mest spännande var nästan att få höra att vårt kök kommer nästa fredag! Det ska bli så spännande att få se köket, som vi hittills bara sett på ritning, i verkligheten.

Vi hittade en del inspiration i köket ovan från Lundins innan vi åkte till HTH som är Myresjöhus köksleverantör. Släta vita luckor, (överdimensionerad) bänkskiva i mörk valnöt (laminat), stora lådor, liggande handtag på både överskåp och lådor/underskåp, rostfria vitvaror och sockel, högskåpen inramade av skivor i valnöt. Stänkskydd ovanför spishällen har vi inte klart än. Det lutar åt glas, men rostfritt som på bilden är också snyggt.

Light Shadows

image335
Vi letar efter lampor att hänga över "barbänken" i köket och via Fixa&Dona hittade jag idag Nordsjö Idé & Designs .pdf Jag. På en av bilderna hänger Ingegerd Råmans glödlampor från kollektionen Light Shadows för Orrefors. Två sådana skulle jag mycket väl kunna tänka mig över bänken. Lamporna finns med olika mönster men jag gillar den här med ränder bäst.

Innerväggar och eldragning

För en dryg vecka sedan träffade vi rörmokare och elektriker i huset och gick igenom det mesta. Det tog ca 2 timmar och efteråt var vi ganska slut kan jag meddela. Jag passade på att ta lite bilder eftersom en del mellanväggar börjat komma upp och även hålet för trappen var upptaget. Sedan dessa bilder togs har det hänt en hel del, men jag har inte haft möjlighet att fotografera än.

image328
Elektriker i arbete i hallen.

image334
Uttag för taklampor installeras (nej, vi ska inte ha spottar i hallen). På väggen till höger om elektrikern ska vi ha liggande, ohyvlade plankor som ska målas Specialgrå som hallen i övrigt.

image330
Bild tagen i vardagsrummet mot dörröppningen till sovrummet. I högra hörnet ska kaminen stå.

image329
Hål upptaget för trappan.

image331
När man kommer upp för trappan ligger badrummet till vänster.

image332
Bild tagen i allrummet. Idas rum ligger till vänster och väggen mot vardagsrummet ska sättas igen. Den lilla öppningen i väggen ska göras lite större och där ska sedan tre innerfönster sitta.

image333
I den här öppningen ska tre 50x50-fönster sitta.

Bilder: Privata

Photoshop-kurs

Den här månaden är jag med i en Photoshop-kurs som Mikaela håller i. Jättekul trots att jag inte haft mer än några timmar att lägga på kursen ännu. Jag lär mig massor och testar mig fram med olika effekter. Här är en bild av Moa som jag tog i söndags när vi  var på Ladugård 206 och fikade. Ni ser nog vilken som är före och efter :).

image325
image327

Fredagslunch

image323
I fredags hade vi goda vänner på besök och något gott skulle lagas till lunch för både vuxna och barn. Passande nog fanns receptet framme på de Kycklingenchiladas som det bl a bjöds på under vårt knytkalas på Moas skola (jag vet tyvärr inte vilka föräldrar som lagat dem). De uppskattades av alla utom våra barn så här kommer receptet.

Kycklingenchiladas
400g kycklingfiléer
2 gula lökar
Salt
Peppar
2 dl creme fraiche
1 tsk sambal oelek
1,5 msk chilisås
4 stora eller 8 små tortillabröd (jag använde den mindre storleken)
2 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Strimla kycklingen fint. Skala och hacka löken. Bryn kycklingen i en stekpanna. Rör ner löken och låt den fräsa med. Krydda med salt och peppar. Blanda creme fraiche, sambal oelek och chilisås. Rör ner kycklingen och löken i creme fraiche-blandningen. Fördela röran på tortillabröden, rulla ihop dem och lägg dem tätt på ett ugnssäkert fat. Strö över riven ost och gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter. Servera med en god sallad. Vill man ha dem lite starkare tar man lite mer sambal och/eller lite sweet chilisås.

Foto: Privat

RSS 2.0