Me & I

I eftermiddag ska jag hem till Miaklädparty. Man kan tycka vad man vill om sånt, men barnen behöver kläder och det är ett väldigt trevligt sätt att införskaffa dem :). Man kommer hemifrån en stund, får supergott fika och väldigt trevligt sällskap, så jag ser faktiskt fram emot det.

När barnen var riktigt små sålde jag själv kläder från Lingon&Blåbär som hade jättebra kvalitet, men nu känns det som att barnen vuxit ifrån dem och det är kul att prova lite nytt. Dessutom gillar jag färgkombon i bilden ovan starkt och hoppas att tjejerna gör det också :).

Hoppas ni andra har en riktigt skön helg!

Borta bra

Klicka för att stänga detta fönster
På fredag lämnar jag och ett gäng vänner/kollegor kontoret och åker på Ålandskryss. Det ska bli sååå skönt att få komma bort ett dygn och kunna prata annat än jobb. Eftersom vår gamla kabinväska gick sönder när jag flög hem från Norge sist så hämtade jag idag ut den nya svarta som jag beställt via nätet. Väldigt snygg och verkar mycket tålig och praktisk, jag hoppas att det intrycket stämmer. Någon som har en likadan?

Light Shadows

Weronica skriver om nyheter av Ingegerd Råman idag. Det påminde mig om att jag inte visat hur det blev med lamporna över bänken i köket som jag skrev om när huset fortfarande var i planeringsstadiet. Precis före jul fixade vi med upphängning och tygklädd sladd (som matchar den golvlampa vi redan hade) och lamporna kom äntligen på plats. Jag är jättenöjd med resultatet och att de styrs med dimmer. De används nu flitigt både som arbetsbelysning och mysbelysning. På kvällarna ger de vackra skuggringar i taket.

Foto: Privat

Vårkänslor

Den här fina blomman fick vi av snälla vännerna i fredags kväll. Det är det första vårtecknet som kommit in i huset och den är så fin, tack! Jag gissar att den är från favoriten Systrarna Grön?


Foto: Privat

Till focaccian

...gjorde jag kräftsoppa som jag åt första gången på en tjejmiddag hos kompisen M, som jag även fick receptet på focaccian av. Fantastiskt god och härlig att värma sig med en ruggig fredagkväll.

2 msk margarin
2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost
1 burk färdigskalade kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
svartpeppar
dill

Grovriv morötterna och fräs dem tillsammans med margarinet och vetemjölet i en kastrull tills morötterna är riktigt mjuka. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna och lite svartpeppar. Låt puttra en stund. Tillsätt kräftosten, creme fraichen och dillen. Hit går bra att förbereda. Tillsätt kräftstjärtarna och rör om så allt blir genomvarmt. Servera med focaccia och ett gott vitt vin.

Foto: Privat

Bröd

Bröd är något jag bakar alldeles för sällan. Jag skyller ofta på att jag inte har någon Kitchen Aid, men det går faktiskt ganska bra utan :). Jag har några få recept som jag kör på, men igår provade jag ett (för mig) nytt som jag fått av en vän. Visst ser det gott ut? Det ska ätas på fredag kväll när vännerna kommer på  middag så vad vi ska äta till håller jag hemligt ett litet tag till :).
25 g jäst
3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl mjöl (det gick åt lite mer för mig)

olivolja
svarta oliver
färsk rosmarin
havssalt

Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjölet lite i taget. Arbeta till en deg och låt jäsa i bunken 30-40 minuter. Knåda degen och tryck ut den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen ca 30 minuter. Pensla eller ringla över olivolja, tryck i oliver och rosmarin och strö över saltet. Grädda i 225 grader 15-20 minuter.

Voila!

Foto: Privat

Trettondagen

Trettondagen är snart slut och imorgon börjar vardagen på riktigt igen. Jag har jobbat ett par halvdagar under helgerna, men det är inte riktigt samma sak. Snart ska barnens väskor packas och väckarklockan ställas på 05.45 igen....

Medans det var dagsljus tog jag ett par bilder på och i huset.


Framsidan. Tjejernas snowracers som använts flitigt under ledigheten står lutade mot fasaden.


Baksidan. Snötäcket är tunt, men det döljer leråkern under... Här ska ett stort trädäck byggas till våren.


Frosten glittrade på knuten i morse.
 

Utsikten från sovrumsfönstret gör det lätt att glömma att vi bor fem km från centrala stan.


Läshörnan.


TV:n har fortfarande inte kommit upp på väggen trots att fästet funnits hemma lääänge....

Foton: Privata

Smarrig, enkel middag

Häromdagen fick jag tips av Jennie (tack vännen) om en superenkel thai-inspirerad kycklinggryta. Denna lagades till söndagmiddag och (kors i taket) båda barnen gav rätten godkänt! Nästa gång provar vi med nudlar istället för ris (barnen är av någon anledning inte så förtjusta i ris).

Jag stekte ca 700 gram kyckling, en gul lök och två gula paprikor och kryddade med salt och svartpeppar. När detta fått färg hällde jag på ca 1/2 burk kokosmjölk och en knapp dl 5% grädde. Sist hade jag i sweet chilisås. Jag tog ett par tre matskedar för att inte barnen skulle klaga på att det var för starkt, och så hade maken och jag på lite mer när vi skulle äta.

Foto: Privat

Detaljer

Idag ägnade jag och Ida några timmar(!) åt att få lite ordning på alla hennes saker. In i garderober och ner i lådor med så mycket som möjligt så att det blir lättare för henne att hitta, leka och även städa. Det är svårt att ta bra bilder på kvällen så jag får återkomma om det, men här är i alla fall ett par detaljer från hennes rum (docksängen lekte jag med för över trettio år sedan...).





Foton: Privata

Äppel, päppel...

På Nyårsdagen tog vi det lugnt, men passade på att fika hos goda vänner i deras nya hus. Jag bakade Äppelgrottor från Min äppelbok av Elisabeth Johansson och de gick åt i rasande fart. Både boken och grottorna rekommenderas varmt, stort tack till vännen som gav oss boken i inflyttningspresent!

16 st
3 små äpplen
2 msk råsocker eller strösocker
1 tsk kanel, malen
200 g smör, rumsvarmt + 2 msk till stekning
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl

Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten, knappt

Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stek klyftorna i smör på medelvärme. Stek dem lätt så de behåller sin krispighet. Avsluta med att strö på kanel och socker. Ställ åt sida för att svalna, dela klyftorna på mitten.

Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg. Arbeta ihop degen med händerna och vänd upp den på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär varje rulle i åtta bitar. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper (jag rekommenderar att man använder små bakformar istället, för att de inte ska flyta ut) med snittytan uppåt. Gör en grop med en fingertopp i mitten av varje kaka och lägg i 3-4 äppelbitar i varje grop.

Grädda kakorna i 175 grader i 10-15 minuter eller tills de börjar få en gyllene färg. Rör ihop glasyren och ringla den över de fortfarande varma kakorna. Låt kakorna kallna på galler.

Foto: Privat bild från boken


RSS 2.0