Det blir Specialgrå

image322

I helgen provmålade vi med den Specialgrå vi köpte hos Nordsjö och vi blev jättenöjda. Den färgen får bli bas på hela bottenvåningen (förutom en fond vid matplatsen och en grå tapet i sovrummet). Vi kommer även måla med den i arbetsrummet. Trots att den heter Specialgrå så upplevs den som vit men när jag jämför den med Nordsjös kulörkartor för vitt och grått så liknar den mest S 0500-N. Fler bilder från visningshuset i Malmö där färgen använts finns här. Receptet finns här.

Foto: Privat bild tagen i visningshuset i Malmö

Träff vid huset med vår rörmokare

image321
Imorgon eftermiddag ska vi träffa rörmokaren vid huset och bl a diskutera höjden på den utbyggnad/hylla som tydligen måste byggas vid badkaret. I den utbyggnaden ska rören dras och sedan ska blandaren fästas utanpå. Ni ser hur det kan se ut på bilden ovan. Jag tycker att det är snyggast med en hylla i höjd med badkarskanten, men eftersom det inte fungerar så får vi försöka få till en så låg hylla som möjligt, bara så att blandaren lagom får plats.

Vi ska även prata med rörmokaren om att sätta en ballofix under diskbänken eftersom vi beställt en köksblandare utan diskmaskinsavstängning. Jag har kollat med försäkringsbolaget och det var ok att göra på detta sätt, även om de helst ser att avstängningen sitter ovan bänkskivan så att man lättare stänger av vattnet till diskmaskinen när man inte använder den. Dock inget krav som sagt, så ballofix får det bli.

Bild: Privat, tagen i visningshuset i Malmö

På önskelistan till badrummen

image320
Även om det mesta när det gäller färgsättning är klart till badrummen så är det ju en del inredningsdetaljer kvar. Spegel (längs hela väggen), spegelbelysning, hylla och högskåp till dusch/WC, tvättkorg och ev mer förvaring till badrummet, krokar, handdukshängare mm. Smarta, snygga tips mottages tacksamt.

När det kommer till de mindre detaljerna står denna tvålpump från Vipp på önskelistan. Än så länge har jag inte kunna rättfärdiga ett inköp av en så dyr tvålpump, men vem vet, jag ska ju löneförhandla om ett par veckor... :)

Bild: danskdesign.nu

Dusch/WC

När vi gjorde kakel- och klinkerbeställningen från Stensätt beställde vi även blandare till dusch/WC på bottenvåningen. Det blev de vi tittat på tidigare, Skandic 03 från Gustavsberg, både till tvättstället och duschen.

Vi har också bestämt att väggarna blir helvita (matta, liggande plattor 20x30 cm) utan mosaikrand bakom duchblandaren som vi var inne på från början. Jag har sett så mycket sånt sista tiden och även om det är fint så tror jag att jag kommer tröttna och badrummet kaklar man ju inte om så ofta. Golvet blir Oxide Black från Höganäs som jag skrivit om tidigare, 33x33 cm med ca 7x7 cm mosaik på golvet i duschen. Tvättställ och kommod kommer från Vedum (men vi har valt ett annat handtag än det på bilden).
image334
image331

Visningshelg

image321
Den här helgen har Myresjöhus visningshelg i hela landet och i eftermiddag visar de villa Kärngården här i stan. Ida och jag ska dit och bli inspirerade medans maken är iväg och kör Miata och Moa är på kalas. Kärngården påminner en hel del om Kornett så det ska bli lite extra spännande.

Bild: Myresjöhus

Update: Kärngården var ett fint hus, men det är lite mindre än Kornett och det märktes framför allt på övervåningen. Ljuset via de stora fönstren var härligt och visst är det läckert med öppet mellan botten- och övervåning. Däremot är jag inte imponerad av finishen på en del detaljer (mina ögon söker sig på något märkligt sätt till just skavankerna) så våra hantverkare kommer få vänja sig vid en hel del påpekanden om de inte gör ett bättre jobb än det som gjorts i visningshuset. Jag är dock väldigt nöjd och glad över de val vi gjort till vårt hus och det är skönt att känna så efter varje visning.

Våra snickare har varit flitiga

Idag när Ida och jag var uppe vid huset hade det hänt en hel del. De franska balkongräckena var monterade på alla tre fönsterdörrar. Det kommer bli så snyggt med de silverfärgade räckena mot den svarta fasaden. Samtliga takfötter var på plats och de hade isolerat och plastat taket på övervåningen. På bottenvåningen hade några mellanväggar kommit upp. Nu måste vi fundera på om vi behöver ha någon extra förstärknig i någon/några väggar tex för att hänga upp platt-TV. Jättesvårt att veta eftersom vi inte har bestämt exakt vad vi ska ha för möbler än.
image313

Bilden nedan visar hallen, bilden är tagen från köket (mellanvägg saknas däremellan) och man ser väggen mot dusch/WC (till höger) och blivande skjutdörrsgarderob (till vänster).
image316

Dusch/WC
image315

Bilden nedan är tagen från tvättstugan mot hall och kök, däremellan kommer dusch/WC (till vänster) och garderob (till höger).
image317

Bilden nedan är tagen i sovrummet och till vänster i bild ska det bli en skjutdörrsgarderob.
image318

Bilden nedan är också tagen från sovrummet. I andra änden syns köket och till höger i bild ska en vägg upp mot vardagsrummet.
image320

Bilder: Privata

Vi har börjat måla

Igår morse tog jag och vänninan Jennie en timmes promenad och till lunch möttes vi upp med barnen vid huset. Maken klättrade upp på de höga ställningarna för att passa på att måla gavelspetsarna medans ställningarna står kvar runt huset och Jennie och jag skötte "markservicen". Det innebar igår att ha koll på barn som klättrade på stenar och samlade spik samt att grilla korv och fixa fika. Maken började med att måla gavelspetsarnas takfötter vita och när Jennie med barn åkt vidare blev det min tur att provmåla med den svarta färgen på garaget. Vi har köpt Nordsjös Kultur V som är helmatt och liknar slamfärg. Det stora problemet med en så mörk färg är att det syns så väl om man råkar måla utanför och står man högt uppe på en ställning och målar med förlängningsarm till penseln är det inte så lätt att vara exakt. Det är inte heller så lätt att nå upp och maskera så det återstår att se hur vi lyckas lösa den biten. Tips någon?
image309
image310
image311
image312

Rute Stenugnsbageri

image308
Vi hade en ganska regnig men underbar vecka på Gotland förra sommaren. Tyvärr kom vi aldrig förbi Rute Stenugnsbageri under den tiden, något som var en riktigt stor miss om man får tro mina väninnor som var här på tjejmiddag i måndags. Däremot finns receptet på deras (enligt samma väninnor) fantastiska Pestosnittar i boken Café Gotland som numera finns här hemma. På begäran kommer det här:

Pestosnittar
200 g färskost (philadelphiatyp)
100 g grön pesto
valnötter
parmesanost
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2-3 msk olivolja
2 tsk salt
12-14 dl vetemjöl

Rör ut jästen i en bunke tillsammans med vattnet. Tillsätt olja och salt. Rör till sist i mjölet under omrörning och arbeta degen väl. Täck med bakduk och låt jäsa ca 1 timme. Blanda under tiden färskost med pesto. Kavla ut degen till en 25 cm bred platta, lite tjockare än en pizza. När degen inte "fjädrar tillbaka" mer, bred ut ganska rikligt av ost- och pestoblandningen över hela degen. Vik ihop degen med tre slag. Först uppifrån till mitten, sedan nedifrån till mitten. Vänd degrullen så att skarven kommer nedåt. Pensla degen med olivolja. Strö över grovhackade valnötter och riven parmesanost. Dela i lämpliga storlekar. Små pestosnittar passar bra som aperitif! Flytta över snittarna på bakplåt och jäs under handduk 20-30 minuter. Sätt ugnen på 210 grader och grädda i ca 12-15 minuter.

Bild: Rute Stenugnsbageri

Kakel och klinker

image307
Det är inte bara tapeter som ska beslutas om nu, så idag har vi varit på Stensätt och gått igenom kakel- och klinkervalen till badrummen, köket, tvättstugan och hallen. Vi beställde även blandare till köket och lilla badrummet. I början på nästa vecka kommer offerten, hua.

Bilden ovan visar det klinker vi ska ha i badrummet på övervåningen. De stora plattorna är 45x45 cm och ska även sitta på väggarna i duschnischen. På golvet i duschen blir det små plattor i storlek 5x5 cm (syns uppe i högra hörnet). På övriga väggar ska vi ha vitt, matt kakel i storlek 20x40, liggande.

Foto: Privat

Besök hos Nordsjö

Igår var jag och Ida hos Nordsjö Idé&Design och gick igenom tapetvalen i huset. Det blev en liten förändring och det är att stjärntapeten i Moas rum kommer att sättas på två väggar  (fönsterväggen och fullhöjdsväggen) och på resterande två väggar (under snedtaket samt på dörrväggen) blir det en smalrandig tapet i vitt och rosa, även den från Midbecs Keek-a-boo kollektion.
image303
image304
Vi hittade också rätta nyanserna till Idas rum, det blir i stort sett samma som i de röda och rosa ränderna i tapeten nedan. Jag får återkomma om NCS-koder om någon är intresserad.
image305
Till helgen ska vi köpa en provburk med "Specialgrå" för att känna efter om det blir rätt vit nyans och därefter se om bottenfärgen i fondtapeten vi tänkt ha bakom kaminen passar ihop med den, annars får vi titta på någon annan fond där.

Foton: Privata

Det har varit lite dåligt med uppdateringar sista veckan, men det är smått hysteriskt på jobbet just nu, maken och jag turas om att ha aktiviteter på kvällarna och så har vi alla färgsättningsbeslut som ska tas denna vecka. Förhoppningsvis lugnar det sig snart.

Och så var det söndag igen....men inte vilken söndag som helst!

image298
Jag har knappt varit hemma de senaste dagarna och nu är det redan söndag. Det har varit roliga dagar/kvällar men ack så fort de gått. I onsdags var jag ute och åt och tittade på hockey med några kollegor (Heja Klubben!), i torsdags hade vi jobbmöte med efterföljande god mat och dryck, i fredags var vi på Trådgårdsmässan och i lördags hade maken herrmiddag, så jag gjorde barnen sällskap hos mormor och morfar. Nu är tjejerna i badet och jag stjäl några minuter framför datorn.

Min favorit på Trädgårdsmässan blev denna maffiga betongbänk från Nordform som väger 325 kg. Visst är den snygg?


Jag passar även på att önska mig själv ett stort GRATTIS på födelsedagen eftersom jag idag blir 27 år igen :). Det är en av fördelarna på mitt jobb, som tjej blir man aldrig äldre än 27...

Foto: Privat

Nu börjar det likna något

Igår jobbade killarna hårt med takpannorna och när vi var uppe med fikabröd på eftermiddagen klev de båda omkring på taken. Jag tror nog att de hann bli klara innan dagens slut. Nu börjar det se ut som ett riktigt hus, ni får låtsas att fasaden är svartmålad också :).

image295
image296
image297

Nordiska Trädgårdar

image283
På fredag har maken och jag tagit semester och ska åka till Trädgårdsmässan i Älvsjö. Där hoppas vi på massor av inspiration och idéer inför planeringen av vår nya trädgård. Det blir även några öppna föredrag där vi just nu är mest nyfikna på några av följande: "Japaninspirerade trädgårdar", "Drömmen om en trädgård", "Trädgårdstrender", "Nya trädgårdens rum" och "Medelhavsträdgård på svenska". Vi får väl se hur mycket vi hinner med :) 

Är det fler som ska gå på Trädgårdsmässan?

Bild: Trädgårdsmässan

Inbrott

image292
När vi kom upp till huset för att ta dagens husbild fick vi veta att det varit inbrott i alla husen på gatan i natt. Verktyg verkade vara det "enda" bytet men för att komma in i vårt hus hade de slitit bort ett fönster på baksidan. Trist och fruktansvärt onödigt, men skönt att inget annat blev skadat. Polisen var där imorse och letade efter fingeravtryck.
image293
Sista bilden visar det jag egentligen ville visa, nämligen att takpannorna nu kommit upp på taket, om än i högar än så länge. Stora kranen behövdes eftersom vårt hus ligger så långt in på tomten.
image294
Foton: Privata

Huset efter tre veckor

Vi tog idag vår återkommande söndagspromenad till huset och här kommer lite bilder. Jag klättrade upp en bit på stegen till övervåningen och de första bilderna nedan föreställer 1. Idas sovrum och badrummet, 2. Takfönstren i allrummet och 3. Moas sovrum (med vindslucka) och vårt arbetsrum.
image284
image285
image286
Utvändigt börjar det hända lite på taket, men de flesta takpannorna står fortfarande kvar på marken i väntan på lyftkran. På gaveln är all liggande panel satt.
image287
image288
image289
Näst sista bilden visar en av övervåningens fönsterdörrar där det ska sitta ett silverfärgat balkongräcke (man skymtar även badrumsfönstret som ska bytas ut) och sista bilden visar en närbild på vår spirande trädgård :).
image290
image291

Vi träffade även två av våra blivande grannar och pratade lite framsteg, fasadfärg och markberedning. Det kommer bli ett mycket trevligt gäng på gatan!

Foton: Privata

Så här blir det nog

image282
Vi har pratat och tittat på bilder och tittat på hus och nu har vi i stort sett bestämt oss för att måla huset svart. Det blir då i Alcros Allmogesvart som är matt och liknar Falusvart i utseendet (bilden är tyvärr lite missvisande, huset är svart och inte grått). Även knutar, dörr- och fönsterfoder samt vindskivor blir svarta och endast själva fönstren, dörrarna och takfoten blir i vitt, som på bilden. Just nu funderar vi mest på hur vi ska göra för att nå upp och måla högst upp på gavlarna :). Skylift är tydligen väldigt dyrt så då lutar det väl åt att hyra en ställning. Hur gör ni andra med stora hus?

Bild: Alcro

Tapeter

image277
Idag åkte vi till Nordsjö Idé & Design för att titta på tapeter. Moa har redan bestämt att hon vill ha en tapet från Midbec som är rosa med stora, vita stjärnor på.

Ida tittade på en del tapetprover men till slut kom vi (inkl Ida) fram till att vi målar i hennes rum. Hon vill ha rött och rosa så det blir en röd vägg och tre rosa väggar, dock vet vi inte riktigt vilken röd och vilken rosa nyans det blir.

I allrummet utanför barnens rum blir det en matt, vit tapet med ett svagt rutmönster i blankt vitt. Den kommer (kors i taket) från Borosan, har nummer 8255 och hör till de som vi kan välja på till huset utan att det kostar extra.

Bakom kaminen (på snedväggen) funderar vi på att sätta ett par våder av tapeten nedan som kommer från Ecos kollektion Front.
image278

Till sovrummet blir det antingen den mörkgrå fondvägg (Antonio från Sandbergs) som jag skrivit om tidigare eller en ljusgrå tapet i hela rummet. Den vi tittat på kommer från Midbecs Eco Wall 3.  
image279

Det bästa av allt var nog ändå att vi äntligen hittat en fondtapet till matrummet som vi båda gillar och som har rätt färg och känsla. Den kommer också från Micbec men från deras kollektion Flair. Tyvärr finns inte den här färgställningen på deras hemsida så ni får nöja er med en bild tagen med makens mobilkamera. Det är svårt att helt korrekt återge färgerna men den är klarröd i botten med rankor i orange och ljusgrått. Alla övriga väggar på bottenvåningen blir vita (ev specialgrå) så vi ville ha en rejäl färgklick någonstans och den här tapeten blir man riktigt glad av.
image281

Bilder: Privata samt från Midbec

Update 080406: Idag fick jag se att tapeten ovan som vi valt till matrummet nog är samma tapet som jag blev förtjust i för ett tag sedan när jag hittade artikeln om Svartbygget i NorrbottensKuriren. Där finns en bättre bild.

Huset efter två veckor

image273
Nu har det gått två veckor sedan huset stomrestes och arbetet har mest fokuserats på tak och fasad. Liggande panel ska sättas och taket göras klart. Igår var Ida och jag uppe och tog lite spännande bilder på vindskivor och hängrännor :). Vi har valt att ha dessa silverfärgade och även om det inte ser så snyggt ut just nu så kommer det bli det när huset är klart.
image274

Det stora glaspartiet på baksidan är nu monterat och det blev väldigt bra, förutom att en glasskiva måste bytas eftersom det är en spricka snett över hela skivan. En av fördelarna med totalentreprenad är att vi inte behöver göra något åt det, det fixar byggledare Peter. Han kommer även fixa så att badrumsfönstret på övervåningen byts ut. Just nu sitter ett fönster i råglas där, men vi hade beställt ett i klarglas för att kunna ligga i badkaret och titta på himlen :). Om vi känner att insynen blir för stor när grannens hus kommer upp så kan vi själva sätta någon snygg plastfilm eller stor blomma där.

image275
Idag när jag och barnen åkte förbi på väg hem hade takfönstren kommit på plats och det stod några pallar med takpannor på uppfarten. Just nu är det riktigt roligt att åka förbi huset för det händer något hela tiden.
image276
Foton: Privata

Äntligen!

image272
Förra veckan var maken i Skottland och drack whisky, Ida var hos mormor & morfar och Moa och jag var hemma själva och myste. Inget bloggande blev det då. I helgen har blogg.se gjort ett försök att byta plattform och utvecklingsverktyg vilket gjort att det först idag är möjligt att logga in och skriva inlägg (och skriva kommentarer) igen. Snacka om blogg-abstinens :). Nu verkar allt fungera som vanligt igen så att jag kan börja skriva inlägg här igen. Just nu sitter jag tyvärr på jobbet så jag får ge mig till tåls till kvällen.

Bild: Snyggt vitt arbetsrum med en underbar utsikt (inte alls som den jag har från mitt fönster).

RSS 2.0