Me & I

När barnen var riktigt små sålde jag själv kläder från Lingon&Blåbär som hade jättebra kvalitet, men nu känns det som att barnen vuxit ifrån dem och det är kul att prova lite nytt. Dessutom gillar jag färgkombon i bilden ovan starkt och hoppas att tjejerna gör det också :).
Hoppas ni andra har en riktigt skön helg!
Borta bra

Light Shadows

Foto: Privat
Vårkänslor

Foto: Privat
Till focaccian

2 stora morötter
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
400 g kräftost
1 burk färdigskalade kräftstjärtar
2 dl creme fraiche
svartpeppar
dill
Grovriv morötterna och fräs dem tillsammans med margarinet och vetemjölet i en kastrull tills morötterna är riktigt mjuka. Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna och lite svartpeppar. Låt puttra en stund. Tillsätt kräftosten, creme fraichen och dillen. Hit går bra att förbereda. Tillsätt kräftstjärtarna och rör om så allt blir genomvarmt. Servera med focaccia och ett gott vitt vin.
Foto: Privat
Bröd

3 1/2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
7-8 dl mjöl (det gick åt lite mer för mig)
olivolja
svarta oliver
färsk rosmarin
havssalt
Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt och mjölet lite i taget. Arbeta till en deg och låt jäsa i bunken 30-40 minuter. Knåda degen och tryck ut den på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen ca 30 minuter. Pensla eller ringla över olivolja, tryck i oliver och rosmarin och strö över saltet. Grädda i 225 grader 15-20 minuter.
Voila!
Foto: Privat
Trettondagen
Medans det var dagsljus tog jag ett par bilder på och i huset.

Framsidan. Tjejernas snowracers som använts flitigt under ledigheten står lutade mot fasaden.

Baksidan. Snötäcket är tunt, men det döljer leråkern under... Här ska ett stort trädäck byggas till våren.

Frosten glittrade på knuten i morse.

Utsikten från sovrumsfönstret gör det lätt att glömma att vi bor fem km från centrala stan.

Läshörnan.

TV:n har fortfarande inte kommit upp på väggen trots att fästet funnits hemma lääänge....
Foton: Privata
Smarrig, enkel middag

Jag stekte ca 700 gram kyckling, en gul lök och två gula paprikor och kryddade med salt och svartpeppar. När detta fått färg hällde jag på ca 1/2 burk kokosmjölk och en knapp dl 5% grädde. Sist hade jag i sweet chilisås. Jag tog ett par tre matskedar för att inte barnen skulle klaga på att det var för starkt, och så hade maken och jag på lite mer när vi skulle äta.
Foto: Privat
Detaljer



Foton: Privata
Äppel, päppel...
På Nyårsdagen tog vi det lugnt, men passade på att fika hos goda vänner i deras nya hus. Jag bakade Äppelgrottor från Min äppelbok av Elisabeth Johansson och de gick åt i rasande fart. Både boken och grottorna rekommenderas varmt, stort tack till vännen som gav oss boken i inflyttningspresent!

16 st
3 små äpplen
2 msk råsocker eller strösocker
1 tsk kanel, malen
200 g smör, rumsvarmt + 2 msk till stekning
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten, knappt
Kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Stek klyftorna i smör på medelvärme. Stek dem lätt så de behåller sin krispighet. Avsluta med att strö på kanel och socker. Ställ åt sida för att svalna, dela klyftorna på mitten.
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjöl och fortsätt vispa till en smulig deg. Arbeta ihop degen med händerna och vänd upp den på mjölat bakbord. Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär varje rulle i åtta bitar. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper (jag rekommenderar att man använder små bakformar istället, för att de inte ska flyta ut) med snittytan uppåt. Gör en grop med en fingertopp i mitten av varje kaka och lägg i 3-4 äppelbitar i varje grop.
Grädda kakorna i 175 grader i 10-15 minuter eller tills de börjar få en gyllene färg. Rör ihop glasyren och ringla den över de fortfarande varma kakorna. Låt kakorna kallna på galler.
Foto: Privat bild från boken